A külföldi sajtóban is hír Milák Kristóf és Selmeci Attila szakítása

2021.09.17. 12:21

Milák Kristóf csütörtöki bejelentése, miszerint a jövőben Selmeci Attila helyett Virth Balázs irányításával folytatja a felkészülését a nemzetközi szaksajtó ingerküszöbét is elérte.

Mint arról az Origo is beszámolt, csütörtökön megtörtént, amire tulajdonképpen már hónapok óta számítani lehetett: Milák Kristóf és edzője Selmeci Attila útjai nyolc év után elváltak egymástól. Mindketten maradnak a Budapesti Honvéd kötelékében, de a 200 pillangón olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó, 100 méter pillangón olimpiai ezüstérmes sportoló felkészítését a jövőben Virth Balázs, az ugyancsak világbajnok (és ugyancsak 200 pillangón) Kapás Boglárka edzője veszi át. 

Milák Kristófra odafigyelnek a külföldi riválisokForrás: AFP/Oli Scarff

A State of Swimming szaklap a történteket összefoglalva "generációs különbség"-et említ a szakítás okaként. A lap nem felejti el kiemelni, hogy Virth Balázsnál is jó kezekben lesz az úszó, hiszen a szakember már dolgozott hasonló klasszissal, amikor Széles Sándor csapatában a 2012-ben Londonban olimpiai aranyat nyerő Gyurta Dániel felkészítéséért felelt, sőt a mesteredző betegsége miatt a 2013-as vb-felkészülést már ő irányította - Gyurta pedig aranyérmes lett 200 mellen.

A lap arra is kitér, hogy a világbajnok Kapás Boglárka mellett Virth csoportjában olyan fiatal tehetségek úsznak, mint a 400 gyorson junior világbajnok Zombori Gábor, valamint a 15 éves Veres Laura, akit a lap a "következő magyar úszó szenzáció"-ként aposztrofál. Veres a magyar csapat legfiatalabb tagjaként már ott volt a májusi budapesti Eb-n ezüstérmet nyerő 4x200-as női gyorsváltóban.

A Nuoto.com olasz nyelvű oldal szintén átvette a hírt, talán azért mert az amerikai színekben versenyző, de olasz felmenőkkel bíró Gianluca Urlandót 2020 tavaszán még Milák egyik lehetséges kihívójának tartották, de 20 éves olasz aztán még az olimpiára sem jutott ki.