Társoldalunk:

Kajak-kenu vb: 11 magyar érem, köztük négy arany a vasárnapi döntőkben

2021.09.19. 13:39

Négy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti döntőiben.

Az utolsó versenynapon fogadta talán a leghűvösebb idő a résztvevőket, bár az elmúlt napokkal ellentétben sütött a nap, változó irányú és erősségű volt a szél, valamint 12-13 fokos a levegő hőmérséklete.

Magyar részről Balla Virágot szólították először a rajthoz a kenu egyesek 200 méteres fináléjában. A győriek 27 éves sportolója inkább párosban aratta sikereit az elmúlt években és ebben a számban nem is igazán volt eddig nemzetközi tapasztalata, bár a tokiói olimpián nyáron kilencedik lett. A mostani döntőben rendhagyó módon tízen állhattak rajthoz egy középfutamos holtverseny miatt, s Balla nem tudott a dobogós helyek közelébe férkőzni, olyannyira nem, hogy végül utolsóként ért be.

Balla Virág nem tudott beleszólni az éremharcbaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A nap második fináléjában, férfi K-1 200 méteren már kínálkozott magyar éremesély, a friss ötkarikás negyedik Csizmadia Kolos ugyanis nem titkoltan az első három közé vágyott, az előcsatározásokat figyelve nem is alaptalanul, ráadásul a tokiói dobogósok - így az aranyérmes Tótka Sándor is - kihagyták ezt a vb-t. A rajt nem sikerült az Angyalföldi VSE 26 éves kajakosának, s utána ugyan felzárkózott az élbolyhoz, a rendkívül szoros befutó után megint leszorult a dobogóról, s ötödik lett.

Csizmadia Kolosnem sem jött össze az éremszerzésForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Csipes Tamara a szám friss olimpiai ezüstérmeseként, a címvédő és tokiói bajnok új-zélandi Lisa Carrington távollétében favoritnak számított K-1 500 méteren, bár ott volt a mezőnyben egy másik új-zélandi, Aimee Fisher és az idei Európa-bajnok dán Emma Jörgensen is. A Honvéd 32 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa a gyengébb rajtot követően féltávnál második helyen haladt át Fisher mögött, de ahelyett, hogy a második 250 méteren csökkent volna a különbség a két hajó között, inkább csak tovább nőtt, így Csipes - a japán fővároshoz hasonlóan - ezúttal is ezüstérmet szerzett. Jörgensen lett a harmadik.

Csipes Tamara a 2. helyen végzettForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Folytatva a "hagyományt", Bragato Giada és Nagy Bianka párosa sem rajtol jól a kenu kettesek 200 méteres fináléjában, de aztán összeszedték magukat, száz méter után már a középmezőnyben haladtak, majd egy nagyszerű hajrával "fellapátolták" magukat a dobogóra. Az első helyen a spanyolok, a másodikon a kubaiak végeztek.

A bronzérmes Bragato Giada (b), Nagy Bianka páros a kajak-kenu világbajnokság kenu kettesek női 200 méteres versenyének döntője utáni eredményhirdetésenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A férfi kenupárosok 500 méteres versenyében - amely immár olimpiai szám - az évek óta együtt készülő Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős a többi magyar egységgel ellentétben jól indította meg a hajóját az elején. A 250-es ellenőrző pontnál a harmadik helyen voltak az olaszok és az oroszok mögött, majd nagyszerűen finiseltek, megelőzték a fáradó oroszokat, s bár az éllovast nem tudták beérni, megismételték két évvel ezelőtti, szegedi teljesítményüket, s ismét ezüstérmet szereztek.

A Hajdu Jonatán-Fekete Ádám páros ezüstérmes lettForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A férfi kajak kettesek hasonló távján - amely 2024-ben, Párizsban szintén ott lesz az ötkarikás programban - az idei vb-n három számot is vállaló, egyesben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint győri klubtársával, Erdőssy Csabával szintén a dobogót vette célba. Nem rajtoltak rosszul, de hiányzott belőlük az a lendület, amely az első három közé repítette volna őket, s végül nem is tudtak beleszólni az érmek sorsába. A spanyolok, a németek és a szlovákok mögött a negyedik helyen végeztek.

Erdőssy Csaba (b) és Kopasz Bálint (j) a kajak-kenu világbajnokság kajak kettesek férfi 500 méteres versenyének döntője után. A páros az 4. helyen végzettForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

A nap egyetlen olyan döntőjét, amelyben nem volt magyar egység, a férfi kenu egyesek 500 méteres versenyét a német Conrad Scheibner nyerte, majd következett a vb-n most debütáló női kenunégyes 500 méter. A piros-fehér-zöld hajóban Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka térdelt, rajtuk kívül még öt másik csapat nevezett. Balláék jól kezdtek, a táv első felében az élen haladtak, 250 méternél azonban már a fehéroroszok mögé szorultak. A hajrához közeledve az ukránok is "megérkeztek" a magyarokra, ők azonban tartották a tempót, s végül sikerült a győztes fehéroroszok mögött a második helyen beérkezniük.

A Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka (előről-hátra) a kajak-kenu világbajnokság kenu négyesek női 500 méteres versenyének döntőjében. A négyes ezüstérmes lettForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szolnoki Gál Péter, akit tavaly kocogás közben elütött egy autó, és súlyos sérüléseiből felépülve idén tudott csak visszatérni a válogatottba, hetedik lett a kajak egyesek 500 méteres döntőjében, majd következett a női kajaknégyesek 500 méteres versenye, amelyet 2009 óta Magyarország ural a vb-ken (mindössze egyszer, 2015-ben nyert más nemzet, a fehérorosz). A csapat címvédőként és friss olimpiai bajnokként most is favoritként készült a rajtra. Mivel Bodonyi Dóra betegség miatt nem tudott felkészülni a világbajnokságra, a tokiói győztes egységhez képest változás történt a kvartettben - Gazsó Alida Dóra vette át Bodonyi helyét az utolsó beülőben -, de a négyes már az előfutamban is megmutatta, hogy az ereje, a lendülete mit sem nem változott. A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, a kétszeres ötkarikás első Csipes Tamara, az egyszeres olimpiai aranyérmes Kárász Anna és Gazsó ezzel együtt vasárnap a rajt után jelentős hátrányba került a Tokióban második fehéroroszokkal szemben, akik szinte kilőttek. Féltávnál is ők vezettek, s bár Kozákék az utolsó 200-on mindent megtettek, méterről-méterre zárkóztak a riválisra, nem tudták utolérni a vetélytársat, s ezzel megszerezték a nap negyedik magyar ezüstérmét.

A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Gazsó Alida (előről-hátra) a kajak-kenu világbajnokság kajak négyesek női 500 méteres versenyének döntőjében. A négyes ezüstérmes lettForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A délelőtti programot a vegyes párosok 200 méteres versenyei zárták. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Takács Kincső remekül teljesítve harmadikként ért be az oroszok és a lengyelek mögött, míg a kajakosoknál Lucz Anna és Csizmadia Kolos ellenállhatatlanul lapátolva mindenkit maga mögé utasított, megszerezve ezzel a nap eddigi első magyar aranyérmét.

Az aranyérmes Lucz Anna és Csizmadia Kolos a kajak-kenu világbajnokság kajak kettesek vegyespáros 200 méteres versenyének döntője utánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A világbajnokság a délutáni 5000 méteres döntőkkel zárult, amelyekben szintén nem maradtunk érem nélkül, sőt!. Előbb a női kenu egyesek versenyében Kisbán Zsófia végzett a második helyen, majd a férfiak között ugyanebben a számban a tokiói olimpián is rajthoz álló Adolf Balázst már egyetlen riválisa sem tudta megelőzni, így megszerezte a magyar csapat második vasárnapi aranyérmét. A magyar kenus a sportág német legendáját, azt a Sebastian Brandlt verte meg 65 századmásodperccel, aki 2013 óta minden vébén megnyerte ezt a számot.

Adolf Balázs (j) a kajak-kenu világbajnokság kenu egyesek férfi 5000 méteres versenyének döntőjében a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 19-énForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

A kajakosoknál mind a nőknél, mind a férfiaknál magyar győzelem született! Előbbieknél Kőhalmi Emese, utóbbiaknál Noé Bálint bizonyult verhetetlennek. A magyar csapat végül 18 éremmel, hat arannyal, nyolc ezüsttel és négy bronzzal zárta a vb-t. Az olimpiai számokat tekintve egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapata a dán fővárosban.

A koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti döntőinek dobogósai és a további magyarok helyezése:

férfiak:
K-1, 200 m, világbajnok:
Andrea Di Liberto (Olaszország) 34.78 mp
2. Petter Menning (Svédország) 34.81
3. Roberts Akmens (Lettország) 34.95
...5. Csizmadia Kolos 35.19
K-1 500 m, világbajnok:
Mikita Borikau (Fehéroroszország) 1:38.87 p
2. Joao Ribeiro (Portugália) 1:39.88
3. Moritz Florstedt (Németország) 1:40.04
...7. Gál Péter 1:42.05
K-2 500 m, világbajnok:
Marcus Walz, Rodrigo Germade (Spanyolország) 1:29.04 p
2. Tobias Schultz, Martin Hiller (Németország) 1:30.01
3. Samuel Balaz, Denis Mysak (Szlovákia) 1:30.09
4. Erdőssy Csaba, Kopasz Bálint 1:30.47
K-1 5000 méter, világbajnok:
Noé Bálint 20:02.96 p
2. Fernando Pimenta (Portugália) 20:03.19
3. Mads Pedersen (Dánia) 20:13.25
C-1 500 m, világbajnok:
Conrad Scheibner (Németország) 1:46.55
2. Martin Fuksa (Csehország) 1:47.58
3. Oleg Tarnovszkij (Moldova)
és Carlo Tacchini (Olaszország) 1:48.50
Kiss Balázs a középfutamban búcsúzott.
C-2 500 m, világbajnok:
Nicolae Craciun, Daniele Santini (Olaszország) 1:39.90 p
2. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:40.20
3. Viktor Melantyev, Vlagyszlav Csebotar (Oroszország) 1:40.92
C-1 5000 méter, világbajnok:
Adolf Balázs 23:08.62 p
2. Sebastian Brendel (Németország) 23:09.28
3. Kirill Samsurin (Oroszország) 23:30.18

nők:
K-1 500 m, világbajnok:
Aimee Fisher (Új-Zéland) 1:48.08 p
2. Csipes Tamara 1:49.00
3. Emma Jörgensen (Dánia) 1:49.85
K-4 500 m, világbajnok:
Fehéroroszország 1:32.55 p
2. Magyarország (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Gazsó Alida Dóra) 1:32.71
3. Oroszország 1:35.30
K-1 5000 méter, világbajnok:
Kőhalmi Emese 22:57.48 p
2. Jennifer Egan (Írország) 22:58.58
3. Lizzie Broughton (Nagy-Britannia) 22:59.45
C-1 200 m, világbajnok:
Katie Vincent (Kanada) 46.52 mp
2. Antia Jacome (Spanyolország) 46.79
3. Dorota Borowska (Lengyelország) 46.90
...10. Balla Virág 48.98
C-2 200 m, világbajnok:
Patricia Coco, Maria Corbera (Spanyolország) 43.88 mp
2. Yarisleidis Duboys, Katherin Segura (Kuba) 43.89
3. Bragato Giada, Nagy Bianka 44.37
C-4 500 m, világbajnok:
Fehéroroszország 1:48.62
2. Magyarország (Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura, Opavszky Réka) 1:49.50
3. Ukrajna 1:49.79
C-1 5000 m, világbajnok:
Volha Klimava (Fehéroroszország) 26:18.94 p
2. Kisbán Zsófia 26:37.32
3. Maria Mailliard (Chile) 26:39.512. Kisbán Zsófia

vegyes párosok:
K-2 200 m, világbajnok:
Lucz Anna, Csizmadia Kolos 33.94 mp
2. Messias Baptista, Francisca Laia (Portugália) 34.34
3. Marta Walczykiewicz, Bartosz Grabowski (Lengyelország) 34.35
C-2 200 m, világbajnok:
Irina Andrejeva, Ivan Stil (Oroszország) 39.10
2. Michal Lubniewski, Dorota Borowska (Lengyelország) 39.82
3. Korisánszky Dávid, Takács Kincső 40.02