Nyolc év után nyert ismét időfutam-világbajnokságot a holland kerékpáros

CYCLING WIELRENNEN CYCLISME WERELDKAMPIOENSCHAPPEN CHAMPIONNATS Horizontal
Dutch Ellen Van Dijk pictured in action during the women elite individual time trial race, 30,3 km from Knokke-Heist to Brugge, at the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, in Brugge on Monday 20 September 2021. The Worlds take place from 19 to 26 September 2021, in several cities in Flanders, Belgium. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A holland Ellen van Dijk diadalmaskodott a női időfutamban hétfőn a Belgiumban zajló országúti kerékpáros világbajnokságon.

A szám címvédője, az idény végén visszavonuló holland Anna van der Breggen nem állt rajthoz, pályafutása utolsó világeseményén a szombati mezőnyversenyre koncentrál, ahol honfitársaiért fog dolgozni. Nem indult a 2019-es aranyérmes amerikai Chloé Dygert Owen sem.

A 30,3 kilométer hosszú távon, gyakorlatilag sík terepen a másfél héttel ezelőtti Európa-bajnokságon ezüstérmes Van Dijk az esélyesekhez képest viszonylag korán rajtolt, de nagyszerűen teljesített és 50,377 km/órás átlagsebességgel diadalmaskodott. A 34 éves versenyző 2013 után pályafutása második időfutam-világbajnoki címét szerezte.

Másodikként a regnáló Európa-bajnok, a tavalyi vb-n és az olimpián is ezüstérmes svájci Marlen Reusser zárt, míg harmadikként az idei ötkarikás aranyérmes Annemiek van Vleuten végzett.

Az U23-as férfiak között a szám felnőtt magyar bajnoka, Fetter Erik 14. lett az időfutamon.

Női időfutam, világbajnok (Knokke-Heist - Bruges, 30,3 kilométer):
Ellen van Dijk (Hollandia) 36:05.28 perc
2. Marlen Reusser (Svájc) 10.29 másodperc hátrány
3. Annemiek van Vleuten (Hollandia) 24.02 mp h.