Eltiltották a doppingoló birkózót, aki doppingoló ellenfeleinek köszönhetően lett olimpiai bajnok

148073562 Horizontal
(LtoR) Bronze medallists Iran's Komeil Ghasemi and Russia's Bilyal Makhov pose on the podium of the Men's 120kg on August 11, 2012 during the wrestling event of the London 2012 Olympic Games. AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI (Photo by MARWAN NAAMANI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszadalmas vizsgálati folyamatot lezárva az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) négy évre eltiltotta a versenyzéstől a szabadfogású birkózásban olimpiai bajnok Biljal Mahovot a doppingszabályok megsértése miatt.

A 34 éves sportoló még a múlt év elején bukott meg tiltott szer fogyasztásával. Akkor ügyéről Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke azt mondta, a háromszoros világbajnok mintájában növekedési hormont mutattak ki. Hozzátette, Mahov azzal védekezett, hogy az otthonában történt a vizsgálat, márpedig a felesége orvosi készítményeket szed, és ezek közül néhány tartalmazhat doppinglistás összetevőt.

Biljal Mahov (jobbra) a később aranyra becserélt londoni bronzéremmel a nyakában Forrás: AFP/Marwan Naamani

Mahov a 2012-es olimpián eredendően harmadikként végzett a szabadfogásúak 120 kg-os súlycsoportjában. A minták NOB által elrendelt újraelemzésének eredményeként azonban 2019-ben a két londoni döntős, az aranyérmes üzbég Artur Tajmazov és az ezüstérmes grúz Davit Modzmanasvili egyformán megbukott, s utóbb diszkvalifikálták őket, így lépett elő harmadikból elsőnek az orosz, holtversenyben a másik londoni bronzérmessel, az iráni Komeil Gaszemivel.

Mahovnak, aki kötött- és szabadfogásban egyaránt nyert vb-érmeket, s volt Európa-bajnok is, 2020. január 27-től datálódik az eltiltása.