Először rendezik új helyszínen a legendás sportversenyt

triatlon Ironman
KAILUA KONA, HAWAII - OCTOBER 12: Jan Frodeno of Germany celebrates after winning the Ironman World Championships on October 12, 2019 in Kailua Kona, Hawaii. Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN/AFP
Vágólapra másolva!
Májusban az egyesült államokbeli St. George-ban rendezik meg az Ironman-világbajnokságot, amelyet hagyományosan Hawaiion tartanak.

A szervezők pénteken közölték, hogy a pandémia miatt a tradicionális verseny történetében először nem Hawaiion lesz a vb, hanem Utah államban. Hozzátették: a viadalt május 7-én tartják.

Hawaiion 1978-ban került sor az első hosszútávú triatlon-viadalra. A 3,86 kilométer úszásból, 180,2 kilométer kerékpározásból és 42,195 kilométer futásból álló erőpróbát 1982-ig februárban rendezték, majd még abban az évben áttértek az októberi időpontra, mely miatt 1982-ben két versenyt rendeztek.
Tavaly a világjárvány miatt előbb elhalasztották a vb-t idén februárra, amelyet aztán töröltek, míg a 2021-es viadalnak új helyszínt és időpontot találtak, ez lesz St. George-ban. Reményeik szerint jövőre már az eredeti helyszínen és időpontban rendezhetik meg a 2022-es vb-t. Miután azonban a női mezőny létszáma megnőtt, egynapos szünetet is beiktattak az október 6-i és 8-i versenyek közé, hogy következetesebben tudjanak figyelni az egészségügyi előírásokra, illetve csökkentsék a rendezők terheltségét.

A győztes Jan Frodeno a 2019-es vb-n Forrás: AFP/2019 Getty Images/Sean M. Haffey

A legutóbbi, 2019-es Ironman-világbajnokságon kettős német győzelem született: a férfiaknál Jan Frodeno, míg a nőknél Anne Haug bizonyult a legjobbnak.

St. George szintén egy tradicionális sportági helyszín, múlt szombaton ott rendezték a középtávú vb-t (1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás), amelyen az egyetlen magyar résztvevő, Faldum Gábor a 24. helyen zárt.