Megvédte címét a világbajnokságon a franciák sztárkerékpárosa - videó

CYCLING WIELRENNEN CYCLISME WERELDKAMPIOENSCHAPPEN CHAMPIONNATS Horizontal
French Julian Alaphilippe celebrates on the podium after winning the elite men road race of the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, 268,3km from Antwerp to Leuven on Sunday 26 September 2021. The Worlds take place from 19 to 26 September 2021, in several cities in Flanders, Belgium. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A francia Julian Alaphilippe megvédte címét a nagy iramú és eseménydús férfi mezőnyversenyben a Belgiumban rendezett országúti kerékpáros világbajnokság vasárnapi zárónapján. Peák Barnabás nem ért célba.

Az első világbajnokság 100. évfordulóján rendezett vb utolsó eseményén a 29 esztendős Alaphilippe - annak tudatában, hogy egy sprintbefutóban nem ő a legnagyobb esélyes - az utolsó 25 kilométeren belül háromszor indított támadást az esélyesek 15 fős csoportjában, utolsó megindulása 18 kilométerrel a céltól történt. A tavaly Imolában is aranyérmes francia többször is aggódva érdeklődött az előnyéről az őt kísérő motorostól - a világbajnokságokon nem alkalmazzák a szezon közben használt rádiós távkapcsolatot -, ám akkora előnyt dolgozott ki, hogy az utolsó méterekre megnyugodva még ünnepeltethette is magát.

Sikerével a hetedik bringás - és az első francia - a vb-k történetében, aki címet tudott védeni a férfi mezőnyversenyben.

Másodikként a holland Dylan van Baarle, harmadikként a dán Michael Valgren ért célba.

A hazai közönség számára csalódást keltő módon belga versenyző nem állhatott dobogóra, a céltól mindössze száz méterre élő Jasper Stuyven negyedikként zárt.

Julian Alaphilippe a dobogó tetején Forrás: Belga via AFP/David Stockman

Az előzetesen a nagy esélyesek közé tartozó belga Wout van Aertot, a holland Mathieu van der Poelt és az Európa-bajnok olasz Sonny Colbrellit magában foglaló üldözőcsoport csak a nyolcadik helyért sprintelhetett.

Peák Barnabás, az egyedüli magyar induló sokáig tartotta magát, de nem fejezte be a 268,3 kilométeres, mintegy 2500 méter szintkülönbséget tartalmazó viadalt, melyet a győztes Alaphilippe 45 km/óra feletti átlagsebességgel teljesített.

Eredmény, Antwerpen-Leuven, 268,3 km (a vb eredményközlő oldala alapján):

1. Julian Alaphilippe (Franciaország) 5:56:34 óra
2. Dylan van Baarle (Hollandia) 32 másodperc hátrány
3. Michael Valgren (Dánia) azonos idővel
Peák Barnabás nem fejezte be a viadalt.