Társoldalunk:

Így sikerült az olimpia magyar hősének a műtétje

2021.09.27. 16:06

Márton Anna olimpiai negyedik helyezett kardozó túl van térdműtétén, és már most nagyon várja, hogy elkezdhesse a vívóedzéseket.

A BVSC 26 éves versenyzője az M4 Sport Sporthíradóban hétfőn azt mondta, nagy megpróbáltatás számára a folyamatos pihenés, ülés és fekvés, de a lényeg, hogy jól sikerült az operációja, és bizakodva tekint a jövőbe.

"Nagy türelemjáték ez, mert a mozgás nálam a mindennapok része, most pedig sétálni sem tudok. Nehéz végignézni, hogy a gondosan felépített izmaim tűnnek el a lábamról, de annál nagyobb kihívás lesz mindezt újra felépíteni. Alig várom, hogy elkezdődjenek az edzések" - jelentette ki a vívó.

Márton Anna kiemelte, a stuttgarti térdspecialistához - aki szerinte a világ legjobbja a keresztszalag-műtétekben - családi kapcsolatok révén jutott el, és a vártnál korábban haza tudott utazni.

"Nagyon hálás vagyok a vívószövetségnek és a klubomnak is, hogy lehetővé tették számomra a beavatkozást. Arra számítottam, jobban fájni fog a térdem, inkább lelkileg visel meg, hogy mankóval kell járnom, és egy-egy teljesen reflexszerű alapmozdulatra is oda kell figyelnem" - fogalmazott.

A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló megjegyezte, már annak is örül, hogy elkezdhette a gyógytornát, és nagy megkönnyebbülés számára, hogy túljutott ezen a nehéz időszakon.

"Türelmetlenül várom a visszatérést, de jelenleg az a legfontosabb, hogy egyetlen nappal se kezdjem el korábban a vívóedzéseket a kelleténél, mert a rásérülés esélyét a minimálisra kell csökkenteni. Az orvos szerint féléves rehabilitációt követően kezdhetem majd el újra magas szinten űzni a vívást, így ez az idény arról fog szólni, hogy a következőt százszázalékos állapotban tudjam elkezdeni" - mondta Márton Anna.

Márton Anna operációja jól sikerültForrás: MTI/Illyés Tibor

A tokiói sérülésével és az ennek ellenére megszerzett negyedik helyével kapcsolatban hozzáfűzte, szépülnek a japán emlékek, sokat erősödött és tanult az olimpiából, míg az ott gyűjtött tapasztalatoknak köszönhetően erősebben fog pástra állni a jövőben.

Márton Anna a decemberi országos bajnokságon szenvedett súlyos sérülést, majd többszöri orvosi konzultáció után úgy döntöttek mesterével, Gárdos Gáborral, a női kardválogatott vezetőedzőjével, hogy az elkerülhetetlen műtétet az olimpia utánra halasztják. Ha erre korábban kerül sor, Márton nem indulhatott volna Tokióban, illetve az elmúlt év végén még nem volt meg a kvótája a csapatnak, nélküle pedig gyengébb is lett volna a válogatott.

A kardozó így gyógytornával igyekezett megerősíteni a combjait. Ez arra elég volt, hogy végigküzdje az ötkarikás versenyeket, de hamar kiderült, hogy egyáltalán nincs tökéletes állapotban. Már az első asszóban rásérült, s a diagnózis alapján egy porc is leszakadt a térdében.