Társoldalunk:

Visszavonult a magyar atlétika első világbajnoki érmes magyar futója

2021.09.28. 21:49

Baji Balázs kedd este Facebook-oldalán jelentette be, hogy elérkezett aktív versenyzői pályafutása végéhez. „Gátak nélkül folytatom" – írta, utalva arra, hogy csatlakozik a 2023-as budapesti világbajnokságot szervező csapathoz és egyéb módokon is hozzá kíván járulni a magyar atlétika fejlődéséhez.

Baji Balázs új szintre emelte a gátfutást a magyar atlétikában az elmúlt bő egy évtizedben. A békéscsabai születésű sportoló amellett, hogy 60 és 110 méteres gátfutásban is kilenc-kilenc felnőtt országos bajnoki cím birtokosa (szabadtéren 2020-ból a 4*100 méteres váltó tagjaként is a legjobb lett), mindkét szám felnőtt magyar csúcsát megdöntötte, majd később többször is megjavította a saját maga által elért időket.

60 gáton (7.53) és 110 gáton (13.15) is a 2017-es esztendőben futotta pályafutása legjobbját. Ez az év nem csak ezért különleges a 32 éves atléta életében, hiszen februárban lediplomázott az Állatorvosi Egyetemen, az augusztusi világbajnokságon pedig harmadik lett 110 gáton Londonban, aminek köszönhetően ő lett az első magyar versenyző a szabadtéri atlétikai világbajnokságok történetében, aki futószámban érmet szerzett. Ha ez nem lenne elég, nyár végén a tajpeji Universiadét megnyerte.

Baji Balázs befejezi pályafutását, de az atlétikától nem távolodik elForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az Európa-bajnokságokról a legjobb eredménye egy évvel korábbról származik, 2016-ban Amszterdamban ezüstérmes lett. 2009 és 2021 között Balázs összesen 18 felnőtt világeseményen képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Legutóbb idén márciusban a toruni fedett pályás Eb-n volt ott, ahol bejutott az elődöntőbe.

A Békéscsabai AC és a Budapesti Honvéd SE egyesületekben is megforduló atléta két olimpiára is kiharcolta a részvételt. 2012-ben Londonban egy bukásokkal teli előfutamban is sikerült sportszerű cselekedetével felhívnia magára a figyelmet. A korábbi olimpiai bajnok Liu Xiang már az első gátat sem tudta átugrani, mert az Achilleséhez kapva, fájdalmas arccal a földre rogyott, majd egy lábon ugrálva próbálta elhagyni a pályát. Később, amikor visszatért, a vele egy futamban induló Balázs volt az, aki a magasba emelte a kínai karját.

2016-ban Rióban már sikerült bejutnia az elődöntőbe, ahol a 15. helyen végzett. Tokióba sajnos már nem sikerült kijutnia, erre két sérülése is nagy hatással volt. Az elsőt 2019 februárjában szenvedte el, a térdét meg is kellett műteni és a teljes szezont ki kellett hagynia. Idén júniusban az olimpiai kvalifikáció hajrájában a lábfeje sérült meg Prágában, ami az új kvalifikációs rendszerben megpecsételte a sorsát: 45. helyen zárt a Road to Tokyo rangsorban, így nem került be a 40 kvótás közé.

Gátak nélkül folytatom! Elérkeztem az aktív versenyzői pályafutásom végéhez, amivel egy gyönyörű korszakot zárok le az életemben. Nehéz szavakba önteni mindazt, amit érzek, egy biztos, hálával tartozom az atlétikának és annak a rengeteg embernek, aki segítette végig az utamat!

Ami talán könnyíti ezt a döntést, hogy nem veszek végső búcsút a szeretett sportágamtól, hanem a pályán kívülről próbálom viszonozni mindazt, amit kaptam" - írta Facebook-oldalán az elmúlt évek egyik legsikeresebb atlétája, aki mostantól aktívan részt vesz a 2023-an budapesti vb szervezésében.

Gyulai Miklós és Deutsch Péter az alábbiakat mondta a 2017-ben az Év sportolójának megválasztott klasszisról.

Gyulai Miklós elnök, MASZ: „Baji Balázs döntésére nem visszavonulásként tekintek, mert a sportágat nem hagyja el, és biztos vagyok benne, hogy sokat fog még tenni a magyar atlétikáért és a 2023-as budapesti világbajnokságért. Le a kalappal Balázs páratlan teljesítménye és pályafutása előtt és nagyon örülök, hogy a csapat tagja marad, és együtt dolgozhatunk ezért a szép sportágért!"

Deutsch Péter, vezérigazgató, Budapest 2023 Nonprofit Zrt.: „Baji Balázs korunk egyik legnagyobb magyar atlétája, aki sikerei, pozitív személyisége, hozzáállása és elkötelezettsége révén sokak példaképévé vált. A 2023-as budapesti világbajnokság, amely a világ harmadik legnagyobb sporteseménye és Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye lesz, csak akkor lehet igazán sikeres, ha általa a magyar atlétika is fejlődni tud. Ezen dolgozunk, és büszkék vagyunk arra, hogy már Baji Balázst is a csapatunkban tudhatjuk, aki így továbbra is az atlétikában folytatja pályafutását."