Visszavonult az élsporttól a tavaly az év női evezősének választott Polivka Dóra

2021.09.28. 13:42

A 26 éves Polivka Dóra tavaly még az év női evezőse volt Magyarországon, a jövőben azonban már nem élsportolóként, hanem edzőként tevékenykedik a sportágban.

A versenyző elmondása szerint hónapok óta folyamatos és nem javuló deréksérülése miatt döntött úgy, hogy élversenyzői pályafutását befejezettnek tekinti. Három évvel ezelőtt már jelentkezett ez a sérülésem, a porckorongommal bajlódtam, de állandó gyógytornával és az edzésekkel kordában lehetett tartani, bár folyamatosan kellett figyelnem rá. Tavaly az Európa-bajnokság után elkaptam a koronavírust, és a kéthetes betegség további hathetes kihagyást jelentett az edzésmunkából. Az év eleji, törökországi edzőtáborban, nem sokkal azt követően, hogy újrakezdtük a terhelést, ismét előjött a derékfájdalom, ami pihenéstől és kezelésektől sem jött rendbe  - mondta Polivka. Felidézte: úgy teltek az edzőtábor napjai, hogy vízre sem tudott szállni, miközben lement a válogató és kialakultak az egységek. Évek óta az olimpiai részvételre készültem, és nagyon rosszul viseltem, hogy úgy esek el ettől, hogy el sem tudok indulni a pótkvalifikációs versenyeken. Ráadásul nemcsak az edzésmunka során jelentkezett a fájdalom, hanem a mai napig a mindennapi életben is elkísér  - közölte.

Polivka 2017-től Krémer Eszterrel alkotott sikeres, a szakemberek által a felnőttek között is sokra hivatott kettes egységet.Forrás: --MTK

Kifejtette: a csalódás feldolgozását követően élsportolóként kitűzte ugyan maga elé a következő célt, de miután a júliusi országos bajnokságon sem tudott elindulni, jövőjét illetően döntő elhatározásra jutott. Sportágunkhoz, amit tizenöt éve űzök, kemény felkészülés kell, a nemzetközi szint eléréséhez pedig következetesen kemény munka. A törökországi időszak azonban ráébresztett arra, hogy az élspottal már a saját egészségemet veszélyeztetem, és a velem egy egységben lévő csapattársak munkáját is tönkreteszem, ha én kiesek. Ezt a kockázatot pedig már nem éri meg bevállalni  - nyilatkozta. Hozzátette: környezetmérnöként van ugyan civil végzettsége, de erős késztetést érzett arra, hogy ne szakadjon el az evezéstől. Miután környezetében is biztatták, hogy lenne érzéke az edzői feladatokhoz, elvégezte a Testnevelési Egyetemet.

Hangsúlyozta: szerinte az életben nincsenek véletlenek, pont azon a nyáron államvizsgázott, amikor tudatosult benne, hogy az ob-n sem lehet ott. Így élt a lehetőséggel, és klubjánál, az MTK-nál vállalt edzői munkát: jelenleg tucatnyi 15-17 éves lány munkáját irányítja. Érdekel a másik szakmám is, de ha már topszinten nem sportolhatok, akkor megpróbálom azt a fajta munkát, amibe ahhoz hasonlóan a szívemet, lelkemet bele tudom tenni. Sokat kaptam az evezéstől, most szeretnék valamit visszaadni. Elfogadtam, hogy az olimpiai részvétel kimaradt az életemből, azon túl viszont nincs hiányérzetem a pályafutásomat illetően. Ráadásul azt szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni, és így visszatekintve nekem tényleg a tavalyi évem sikerült a legjobban - mondta.

Polivka 2017-től Krémer Eszterrel alkotott sikeres, a szakemberek által a felnőttek között is sokra hivatott kettes egységet. Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmük után az egyetemi világversenyeken nyertek világbajnokságot és Eb-t, felnőtt vb-n pedig kétszer képviselték a magyar színeket. Ebben az időszakban a magyar női szakágat illetően az övék volt az a hajó, amely a leginkább felvette a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Polivka reményei szerint hazai viadalokon azért még be tud majd ülni a hajóba, és így tanítványait versenykörülmények között is segíteni tudja.