Meghalt egy kanadai hegymászó a Manaslu megmászásakor

Mountains Himalayas from Kathmandu Valley MOUNTAIN Mountains Landscapes Cityscapes hazy weather CLIMATE Climate Change Fogg FOG Cityscape Kathmandu Nepal Himal Chuli Manaslu GANESH Langtang Dorje Lakpa Mount Everest
Mountain Himal Chuli along with Manaslu seen from Chobhar, Kirtipur, Kathmandu, Nepal on Saturday, November 05, 2016. Since from past week due to the clear weather the Mountains Himal Chuli, Manaslu, Ganesh, Langtang, Dorje Lakpa to Mount Everest etc. seen from Kathmandu Valley. (Photo by Narayan Maharjan/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Életét vesztette egy kanadai hegymászó a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsának, a Manaslunak a megmászásakor, ez az első haláleset az őszi hegymászószezonban - közölték csütörtökön a nepáli hatóságok.

Mintegy kétszázan próbálkoznak idén az őszi szezonban a 8163 méter magas csúcs meghódításával.
A 37 éves Brent Seal már a 7450 méter magasan fekvő négyes táboron túl haladt, amikor szerdán meghalt.

"Valószínűleg szívmegállás okozta halálát"

- mondta Bodha Raj Bhandari, az expedíció vezetője az AFP francia hírügynökségnek.

A Manaslu látképe Kathmanduból Forrás: NurPhoto/Narayan Maharjan/NurPhoto/Narayan Maharjan

Az őszi szezonban kevesebben próbálkoznak a Himalája legmagasabb csúcsainak meghódításával, mivel a nappalok jóval rövidebbek és hidegebbek, mint a tavaszi szezonban, amely a kedveltebb a hegymászók körében.

Nepál idén 253 engedélyt adott ki az őszi szezonban a területén lévő hét hegycsúcs megmászására, a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására senki nem kért engedélyt.
Tavasszal több mint hétszáz hegymászó próbálkozott csúcshódítással, köztük 408-an a Mount Everestre akartak feljutni az után, hogy a koronavírus-világjárvány miatt tavaly törölték a hegymászó szezont.