Milliárd dolláros bébi lett a teniszvilág új szupersztárja

2021 US Open - Day 13 GettyImageRank2 grand slam us open tennis championships Horizontal SPORT TENNIS
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 11: Emma Raducanu of Great Britain poses with the championship trophy after defeating Leylah Annie Fernandez of Canada during their Women's Singles final match on Day Thirteen of the 2021 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 11, 2021 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Matthew Stockman/Getty Images/AFP (Photo by MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Igazi mesébe vagy inkább filmbe illő történet Emma Raducanué. A brit színekben versenyző teniszezőről szinte senki nem hallott egészen 2021 nyaráig, amikor szabadkártyával indulhatott Wimbledonban, majd szeptemberben, a selejtezőből indulva nyerte meg a US Opent. Ma már az egész világ ismeri és a női tenisz egyik nagy alakja válhat belőle a következő évtizedekben. A tehetsége megvan hozzá, kérdés, mentálisan mennyire erős ahhoz, hogy a brit média által támasztott elvárásoknak megfeleljen. A mindössze 18 éves Raducanuért sorban állnak a szponzorok és a show-műsorok, őt mutatjuk most be.

A mindössze 18 éves teniszező történelmet írt azzal, hogy a selejtezőből indulva, szettveszteség nélkül nyerte meg a US Open női egyes versenyét 2021. szeptember 11-én. A sors fura fintora, hogy a döntőben az a kanadai Leylah Fernandez volt az ellenfele, aki pár hónappal született csak korábban, szintén Kanadában. Az Open érában

Raducanu lett az első olyan teniszező, aki a selejtezőből indulva nyert meg GS-tornát,

és az első brit női teniszező lett, aki Grand Slam-győztes lett, 1977 és Virginia Wade óta, ő Wimbledonban ért fel akkor a csúcsra.

Raducanu 2002. november 13-án született Torontóban, kínai anyuka és román apuka gyermekeként. Édesapja, Ian Raducanu Bukarestben született, édesanyja, Renee a kínai Senjangból származik. Mindketten a pénzügyi szektorban dolgoztak és külföldön vállaltak munkát. Emma Kanadában született, de a család Angliába költözött, amikor kétéves volt. Angliában járt iskolába és a matek volt a kedvence, amiben nagyon jól is teljesített. Sok sportágat kipróbált, a tenisz mellett kosarazott, síelt, evezett, balettozott, de a motorsportokat is kipróbálta, állítólag nagy Forma 1 rajongó. A tenisz mellett a golfozást űzte a legtovább, a mai napig remek játékosnak tartják. Raducanu az angol mellett folyékonyan beszél románul és kínaiul is.

Emma Raducanu nyáron indult először WTA-torna főtábláján Forrás: AFP/Aeltc/David Gray

Raducanu ötévesen kezdett teniszezni, de sokáig nem volt kiemelt helye a tenisznek az életében, ugyanis párhuzamosan több sportot is űzött. Az édesapja sokat foglalkozott vele, szeretett az edzőkkel beszélgetni, elmélyedni a teniszben, kicsit olyan szerepet töltött be, mint a Williams lányok édesapja. Raducanu tehetsége hamar szemet szúrt, 13 évesen már rangos versenyt nyert az idősebbek között, de sokak szerint azért is ért el ennyire hamar ilyen nagy sikert, mert nem csak a teniszre kellett koncentrálnia az elmúlt években. Ha kedve van, akkor golfozni megy, de a tanulmányait sem hanyagolta el, így nem csak a tenisz jelentette a mindennapi elfoglaltságot.

Eddigi rövid pályafutása alatt nem ez a kép alakult ki róla, de az iskolában Raducanu még nem volt annyira magabiztos, mint a teniszpályán. Középiskolában saját elmondása szerint inkább csendes megfigyelő volt, aki a kezét is ritkán emelte fel és inkább csak akkor szólalt meg, ha kérdezték.

„A sportban találtam meg magam a legjobban. A pályán félelem nélkül küzdöttem, és mentálisan nagyon erős lettem" – mondta később magáról Raducanu, aki a juniorok között nyert versenyeket, 2018-ban pedig a fiatalok között bejutott a wimbledoni negyeddöntőbe és a US Openen is a legjobb nyolc közé jutott. Raducanu már 2018-ban profinak állt, de 2019 végéig még junior és profi versenyeken is indult.

Wimbledonban hamar a szurkolók kedvence lett Forrás: AFP/Aeltc/David Gray

2019 decemberében megnyerte az ITF 25 ezer dolláros versenyét Indiában, ami a US Open-sikerig pályafutása legnagyobb eredménye volt. 2020 a nagy áttörés éve lehetett volna, de a koronavírus közbeszólt, sorra halasztották, majd törölték a legtöbb teniszversenyt. Raducanu később kénytelen volt bemutatómeccseken szerepelni, 2020 végén pedig egy brit versenyt tudott megnyerni, közben pedig készült az érettségire, amit 2021-ben sikeresen teljesített is.

2021 nyarán Raducanu először lehetett ott WTA-torna főtábláján,

amikor szabadkártyával indulhatott a Nottingham Openen. A debütálás nem sikerült túl jól, Harriet Dart az első körben kiejtette.

Raducanu szabadkártyát kapott a 2021-es wimbledoni tornára is, így első Grand Slam-tornáján indulhatott. Már itt nagy menetelésbe kezdett, Elena Baltacha 2002-es szereplése óta ő lett a legfiatalabb, aki eljutott a harmadik körig, majd Sorana Cirstea legyőzése után már a negyedik körben találta magát. 18 évesen és 239 naposan ő lett a legfiatalabb brit női játékos, aki a legjobb 16 közé jutott GS-tornán az open érában. Ne felejtsük el, a tornát a világranglista 338. helyéről kezdte, utána került először a top 200-ba.

A negyedik körben, a második szettben feladta a meccsét Ajla Tomljanovic ellen, légzési nehézségei voltak.

„Nem tudok mit mondani. Nem tudtam, hogy fogok reagálni erre az egészre, aztán pedig csak megtörtént. Nagyon hálás vagyok azért a sok támogatásért, amit ma kaptam. Messze ez a legnagyobb pálya, amin valaha játszottam. Szerintem jól kezeltem a dolgokat, próbáltam nem ideges lenni. Amikor pakoltam, hogy jövök a buborékba, a szüleim azt kérdezték, 'nem viszel egy kicsit sok cuccot?' Azt hiszem, lesz mit kimosnom" – mondta a kiesés után Raducanu.

Wimbledonban azonnal letette a névjegyét Forrás: AFP/Aeltc/Joe Toth

A szülei egyébként kerülik a feltűnést, Wimbledonban például a nézőtérre váltottak jegyet, nem szerettek volna a játékosnak fenntartott páholyban ücsörögni, a US Openre pedig el sem tudtak utazni.

„A szüleim kemények voltak velem gyerekként, mindig komoly elvárásaik voltak, nem csak a teniszt illetően. Mentálisan is folyamatosan fejlődtem. Édesanyám családja Kínában él, mentálisan nagyon kiegyensúlyozott mindneki, mintha semmi nem tudná kizökkenteni őket. Felnézek rájuk, sokat tanultam tőlük, nagyon keményen dolgoznak. Agresszív játékos vagyok, de a legnagyobb erősségem, hogy bátor vagyok. Meccs közben ez a legnagyobb erősségem, nem hagyok veszni semmit, szeretem, amikor kiélezett a helyzet, mert kihívás elé állít, és megmutatja, mentálisan mennyire erős is vagyok" – jellemezte magát Wimbledon után.

Raducanu Wimbledon után a Silicon Valley Classicon indult szabadkártyával, de kiesett az első körben, ezt követően pedig edzőt is váltott, Nigel Sears helyett Andrew Richardsonnal folytatta. A US Openre készülve egy chicagói torna döntőjéig jutott, ami után életében először eljutott a világranglista 150. helyéig.

A US Openen az egész világot sokkolta Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Elsa

Nigel Sears 15 éves kora óta foglalkozott Raducanuval. A szakember nem mellesleg Andy Murray apósa és remek véleménnyel van korábbi tanítványáról.

„Hogy teljesen őszinte legyek, a csillagos ég a határ. Emma egészen kivételes tehetség, ezt pedig az első naptól éreztem. Megvannak a szükséges képességei, éhes a sikerre és folyamatosan tanulni, fejlődni akar. Nagyon ambiciózus, ha megkapja a lehetőséget és elég meccsrutinja lesz, sokat fejlődhet. Csak rajta múlik, meddig jut el" – mondta még nyáron Sears a fiatal játékosról.

A US Openen Raducanu a selejtezőben kezdett. Sorrendben Bibiane Schoofst, Mariam Bolkvadzét és Mayar Sherifet győzte le, szettet itt sem veszített. A főtáblán sorrendben Stefanie Vögele, Zsang Suaj, Sara Sorribes Tormo, Shelby Rogers, Belinda Bencic és Maria Sakkari ellen nyert és jutott a döntőbe. Raducanu már ezzel a teljesítménnyel betört a top 25-be, ezzel Johanna Kontát megelőzve a legjobb brit lett a világranglistán, és 2005, valamint Marija Sarapova után a legfiatalabb lett, aki US Open döntőbe jutott.

Raducanu a döntőben is megállíthatatlan volt, Leylah Fernandez ellen nyert két szettben. 1999 óta először játszott két tini GS-döntőt, akkor Serena Williams és Martina Hingis csapott össze New Yorkban. Serena 2014-es sikere óta először nyert szettveszteség nélkül US Opent női játékos. Raducanu lett az open éra első olyan női teniszezője, aki selejtezőből indulva nyert GS-versenyt és aki megnyerte élete második GS-versenyét. Bianca Andreescu után a második teniszező lett, aki élete első US Openjét meg is nyerte.

Élete második GS-tornáját rögtön meg is nyerte Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Al Bello

Raducanu Wimbledonban sokak szerint még képtelen volt elviselni a terhet, de New Yorkban végigszáguldott a pályán. A tiniversenyző állítja, nem mentális gondjai voltak, fizikailag nem volt rendben Angliában, de elismerte, hogy sokkal könnyebb volt a US Openen versenyezni, ahol a maga kis buborékjában tudott létezni.

Raducanu Amerikában ért fel rövid pályafutása eddigi csúcsára, éppen ott, ahol imádják az olyan történeteket, mint amilyen az övé. Nem véletlen, hogy a sikere óta sorban állnak érte a szponzorok, innen már csak az a kérdés, mennyire tud a pályafutására koncentrálni.

A milliárd dolláros bébi

Emma Raducanu a US Open győzelme után igazi sztár lett. A szakértők egyetértenek abban, hogy a fiatal játékos igazi sztáralapanyag és ezt természetesen a szponzorok is felismerték. A sikert követően a Tiffany máris hétszámjegyű szerződést kötött a sportolóval, de a képzeletbeli kilincset egymásnak adogatják a világcégek.

Azt még nem tudni, milyen sportkarrier indult Amerikában, de az biztos, hogy Raducanu élete teljesen megváltozott. Pár nappal a győzelem után máris a Met gálán parádézott, olyan sztárokkal, mint Naomi Osaka, Lewis Hamilton vagy Serena Williams. Amerikai és brit show-műsorokba hívták vendégnek, az Instagramon több mint két millió követője lett. Az aktív pályatársak közül csak Serena Williams, Naomi Osaka, Eugenie Bouchard és az indiai Szanija Mirza van ilyen magasságban.

A szponzorok álma Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matthew Stockman

A 18 éves játékos körül olyan nagyhalak köröznek már, mint a Nike, az Adidas, az Uniqlo, az Aston Martin, a Chanel vagy a Lacoste.

Raducanu hihetetlen brand lehet, hiszen az egész világot „lefedi". Román apuka, kínai anyuka, Kanadában született, Nagy-Britanniában nőtt fel, az Egyesült Államokban nyert először. Mindenhol imádják, mindenhol kötődnek hozzá, ráadásul a kínai közösségi oldalán kínaiul üzent a távol-keleti szurkolóinak.

A PR-guru, Mark Borkowski szerint Raducanu lehet a britek első milliárd dolláros szupersztárja, aki pályafutása alatt átlépheti ezt a határt a pénzdíjakból és a szponzoroktól kapott támogatásokat illetően.

Raducanu menedzselésében az a Max Eisenbud is teszi a dolgát, aki többek között Li Na és Sarapova segítője is volt. Az orosz már akkor az ő védence volt, amikor 17 évesen nyert Wimbledonban és hamarosan a világ legjobbja lett és a legjobban kereső sportolók egyike. A női teniszben manapság nem hemzsegnek a sztárok, mint Sarapova idejében, az egyetlen kivétel talán Naomi Osaka, aki csak a szponzoraitól 40 millió fontnyi összeget kap. Oszaka is éppen a globális háttere miatt válhatott világszerte eladható szupersztárrá.

Emma Raducanu a 2021-es Met-gálán Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Dimitrios Kambouris

A világranglista első öt helye jelenleg így fest: Ashleigh Barty, Aryna Sabalenka, Karolina Pliskova, Elina Svitolina, Barbora Krejcikova. Egyikük sem egy globális világsztár. Raducanu ellenfele ilyen szempontból Coco Gauff lehet, akitől azt várják, hogy Serena Williams helyét megpróbálja valamelyest átvenni. A szponzorai már megvannak, neki éppen "csak" egy GS-siker hiányzik.

Raducanu sorsa azért is elrendelődhetett, mert a női teniszt illetően teljesen üres a brit piac. 1977 óta először van Grand Slam-bajnokuk. Johanna Konta eljutott a top 5-be, de ő nem igazán sztáralkat.
Sokak példája mutatja – főleg a női mezőnyben – , hogy a sikert sokkal nehezebb megtartani, mint elérni. A siker következtében sokkal nehezebb a csúcs közelében maradni, mert a sportoló minden lépését a rivaldafényben tölti. Intő példa lehet Osaka elmúlt pár hónapja is.

Egy biztos, Raducanu élvezi az életet. A Met gála után ott volt a legújabb James Bond film premierjén is, majd Katalin hercegnével játszott párosmeccset. Emma Raducanu a US Open döntőjében viselt felszerelését felajánlotta a newporti székhelyű Hírességek Csarnokának, ahol természetesen örömmel állítják ki a becses darabot.

Itt épp Katalin hercegnével párosozik Forrás: AFP/Jeremy Selwyn

Ami a sportpályafutását illeti, Emma Raducanu szabadkártyával indult október elején Indian Wellsben, ahol az első körben kikapott a fehérorosz Aljakszandra Szasznovicstól. A US Open után Raducanu bejelentette, nem dolgozik tovább a korábbi Davis Kupa-játékos Andrew Richardsonnal."Szükségem van valakire, aki rendelkezik WTA-tornákon szerzett tapasztalattal" - indokolta, hogy miért szakított eddigi trénerével. A 47 éves Richardson tízéves kora óta edzette egyébként.

Kíváncsian várjuk, ki veszi át a szupertehetség felkészítését, ahogy azt is, hogy találja majd meg a sportélet és a pályán kívüli elfoglaltságok közötti egyensúlyt. Ha ez sikerül, akkor a következő évek legizgalmasabb teniszezőjét figyelhetjük majd a nagy tornákon és az óriásplakátokon is.