Fontos pozíciót kapott a NOB-ban a horvát válogatott legnagyobb szurkolója

Croatia v Slovakia - UEFA Euro 2020 Qualifier Croatia Soccer SPORT MATCH Slovakia photography Rijeka GAME Stadion Rujevica
A horvát elnök, Kolinda Grabar Kitarovic (jobbra) ünnepli csapata győzelmét
Vágólapra másolva!
Kolinda Grabar-Kitarovic korábbi horvát elnök lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon testületének vezetője, amelynek feladata a legmegfelelőbb olimpiai helyszín kiválasztása.

A helyszínkijelölő bizottság eddigi elnöke, a norvég Kristin Kloster Aasen lemondott tisztségéről, mivel bekerült a NOB végrehajtó bizottságába. A szervezet szabályai kizárják, hogy ugyanazon személy betöltse mindkét pozíciót, ezért Kloster helyére új vezetőt kellett kinevezni.

A horvát elnök, Kolinda Grabar Kitarovic (jobbra) ünnepli csapata győzelmét a 2018-as világbajnokságon Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Stipe Majic

Grabar-Kitarovic tagja volt a helyszínkijelölő bizottságnak, amelynek tevékenysége nyomán Brisbane kapta meg a 2032-es olimpia rendezési jogát. A soron következő esemény, amelyhez megfelelő helyszínt kell találnia a testületnek, a 2030-as téli olimpia lesz.

"Kolinda Grabar-Kitarovic gazdag, változatos szakértelmet és tapasztalatot hoz a testületnek, beleértve a magas színvonalú kormányzati és nemzetközi kapcsolatokat" - mondta a NOB elnöke, Thomas Bach.
A helyszínkijelölő bizottság segít a rendező városoknak és régióknak a pályázati szempontok kialakításában, az olcsóbb és fenntarthatóbb játékok megszervezésében. A testületet 2019-ben hozták létre, amikor a NOB új szabályzatot vezetett be a rendező országok kiválasztására.

Kolinda Grabar-Kitarovic 2015 és 2020 között volt Horvátország köztársasági elnöke, egyben az ország első női államfője.