A világ másik felén szerezné vissza az egyórás világrekordot a kerékpáros

Alex Dowsett kerékpár
Team Israel Start-Up Nation rider England's Alex Dowsett rides during the individual time trial in the 21st and final stage of the Giro d'Italia 2020 cycling race, a 15,7-kilometer route between Cernusco sul Naviglio and Milano on October 25, 2020. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit Alex Dowsett november 3-án, a mexikói Aguascalientesben próbálja meg visszaszerezni az egyórás kerékpározás világrekordját.

A 33 esztendős versenyző közölte, amikor 2015 májusában 52,937 kilométerrel világcsúcsot ért el, úgy érezte, hogy maradtak még rejtett tartalékjai. Dowsett már tavaly felkészültnek érezte magát a csúcsdöntésre, de akkor koronavírusos megbetegedése meggátolta ebben, és egy évnek kellett eltelnie, hogy ismét próbát tegyen.

Kiemelte: tisztában van azzal, hogy a rekordot tartó belga Victor Campenaerts 55,089 km-es teljesítményével "nagyon magasra tette a lécet", de úgy érzi, képes megfelelni ennek a kihívásnak.

Alex Dowsett visszavenné az egyórás világrekordot Forrás: AFP/Luca Bettini

Campenaerts rekordja ugyancsak az aguascalientesi velodrómban született, a brit kerekes szerint a helyszín 1887 méteres tengerszint feletti magassága előnyt és hátrányt is jelent.

"A levegő miatt kisebb teljesítményre van szükség, viszont a légzés közben nehezebbé válik. Mindent figyelembe véve azonban több szól mellette, mint ellene" - mondta Dowsett, aki órákon át gyakorolt szélcsatornában, és csúcstechnológiás kerékpárja mellett a ruházatát is kifejezetten erre az alkalomra tervezték.

Annak idején Manchesterben tekert rekordja mindössze 36 napot élt meg, mivel honfitársa, Bradley Wiggins Londonban 54,526 km-t teljesített. Campenaerts utóbbi csúcsot döntötte meg 2019. április 16-án.