Társoldalunk:

Nem akart, mégis rekordot döntött a világbajnok amerikai atléta

2021.10.14. 13:51

Allyson Felix azt nyilatkozta, sosem szerepelt a céljai között Carl Lewis rekordjának megdöntése, de mégis "elképesztő", hogy ezt sikerült véghez vinnie.

A 13-szoros világbajnok atléta az idei tokiói olimpián a 400 méteren nyert bronzzal, és a 4x400-as váltóval szerzett arannyal összesen 11 ötkarikás érem büszke tulajdonosa lett.
A 35 éves sportoló ezzel minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétája, már csak a finn Paavo Nurmi előzi meg 12 medállal. Viszont sikerült megdöntenie honfitársa, Carl Lewis rekordját, aki összesen 10 ötkarikás érmet (9 arany, 1 ezüst) gyűjtött.

Allyson Felix minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétájaForrás: AFP/Jewel Samad

A hétszeres olimpiai bajnok futó szerdán elismerésben részesült, egyéni kategóriában az Év Női Sportolójának választotta a Nők Sportja Alapítvány.

"Elképesztő, hogy én lettem Tokió legeredményesebb amerikai atlétája, és az, hogy képes voltam megelőzni Carl Lewist. Érdekes, mert ez számomra sosem volt kitűzött cél" - fogalmazott a díjátadón a sprinter, akinek 2018-ban született meg kislánya.

"Úgy gondolom, ezzel megmutathatom a nőknek, hogy nincsenek határaink" - tette hozzá a Felix, aki az első olimpiai érmét 2004-ben, Athénban szerezte. Összesen öt alkalommal vett részt ötkarikás játékokon, hét aranyat, három ezüstöt, és egy bronzot nyert az Egyesült Államok színeiben.