A magyar olimpikonnak évekbe telik, amíg megemészti a doppingbotrányt

2021.10.18. 10:30

A magyar sportlövő, Péni István olimpiai aranyért akart küzdeni Tokióban, de doppingbotrányba keveredett. Kiderült, versenyzőtársa, Sidi Péter bement a szobájába, ahol a vitaminjait manipulálták – az is csoda, hogy ott lehetett az ötkarikás játékokon. Péni az ötkarikás játékok után megműttette a szemét, de már edz, hogy sikeres legyen Párizsban az olimpián.

„A bal szemem kicsit bevérzett, de minden rendben van. Már rég át kellett volna esnem a műtéten, az olimpia miatt elhalasztottam. Most élesen látok, sasszemem van" – mondta a Blikknek Péni István, aki hozzátette, a pihenésre is jutott idő, másfél hetet a barátnőjével Cipruson töltött, és a barátokkal is találkozott.

Péni Istvánnak évekbe telik, amíg megemészti a doppingbotránytForrás: MTI/Kovács Tamás

„Évek kellenek, hogy leülepedjen bennem az, amin átmentem" – mondta a sportlövő arra a kérdésre, hogy túltette-e már magát az elmúlt időszakon. „Szeretteim, barátaim tartották bennem a lelket. Közben azon gondolkodtam, mit csináljak, ha eltiltanak. A Corvinus Egyetemen angolul tanulok gazdálkodási és menedzsment szakon, németből van felsőfokú nyelvvizsgám, úgy véltem, itt kell keresnem új utat" – tette hozzá.

Péni István azt is elárulta, mit érzett, amikor látta a videofelvételt, hogy Sidi bemegy az indiai hotelszobájába.

„Megmértük akkor a vérnyomásomat, 180-at mutatott a műszer... Olyan doppingszert találtak nálam, amit a sportlövőknél értelmetlen használni. Elemeztük, hol történhetett a baj, s eljutottunk oda, hogy talán a szállodában. Óriási szerencse, hogy a felvételt be tudtuk szerezni. Talán egy százalék esélyt adtunk volna arra, hogy sikerül tisztázni magamat" – árulta el Péni, aki hozzátette, hogy nem sokkal később, amikor

Eb-n aranyérmet nyert, és a versenyzőtársai ünnepelték, akkor annyira meghatódott, hogy el is sírta magát. 

Péni István már csak előre tekintForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ez az időszak lelkileg megviselt, de nem felejtettem el lőni. Utána az olimpián ötödik lettem egyéniben, és hetedik vegyes párosban Mészáros Eszterrel. Mindent megteszek, hogy tovább javuljak. Igazából ez már az olimpia előtt is így volt, csak a botrány miatt félbeszakadt. A szemműtétem is ennek része, pszichológus és dietetikus segít, Sass Dani séf állítja össze az étrendemet, és a fizikai felkészülésre is figyelek. Napi hat órát lövök, heti négyszer kondiedzésekre járok, és kétszer reggel negyed hattól futok kilenc kilométert."

Péni István az eset óta egyébként sokkal óvatosabb.

„Jó ideje óvatos vagyok. Korábban is volt arra utaló jel, hogy próbálkoztak. Szobatársam vette észre, hogy máshol voltak az ásványvizes palackjaink, vagy valamelyiket kinyitották... Felbontott üvegből nem iszom, és olyan táplálékkiegészítőket szedek, amelyeket nem lehet manipulálni" – mondta, majd hozzátette, Párizsban olimpiai aranyat akar szerezni.

Ajánlataink