Társoldalunk:

Kovács Zsófia ötödik lett felemáskorláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban a világbajnokságon

2021.10.23. 17:15

Kovács Zsófia ötödik lett a felemáskorlát döntőjében a Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokság szombati versenynapján, Bácskay Csenge pedig ugrásban végzett szintén az ötödik helyen.

Kovács Zsófia, a Dunaújvárosi KSE sportolója 14,433 ponttal az ötödik helyen jutott a selejtezőből a fináléba, amelyben rendkívül összeszedett, pontos gyakorlatot mutatott be, amiért 14,466 pontot kapott, így megismételte hétfői helyezését.

"Jobbnak éreztem a gyakorlatomat, mint amilyen pontszámot kaptam végül. Az egész támla bütyökre ment ugyan, de tudtam korrigálni, ez csak fogásprobléma, elemben nem hibáztam. Szerintem jobban tornáztam, mint a selejtezőben, nem is kicsivel" - idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Kovács Zsófiát.

Hozzátette, amikor az eredményére várt, még bízott az éremszerzésben, majd csalódottan vette tudomásul a helyezését.

"Nyilván mindenen lehet és kell is javítani, ezen a gyakorlaton is" - mondta a kétszeres olimpikon, aki elismerte, idő kell, hogy megeméssze, végül mégsem nyert érmet.

Kovács edzője, Trenka János elismerte, hogy el van keseredve, mert szerinte ezzel a gyakorlattal tanítványának a dobogón kellett volna végeznie.

"Érzésem szerint ez legalább három tizeddel jobb volt a selejtezőben bemutatottnál, de csak 33 ezreddel kapott rá többet. Az elején volt egy fogásbizonytalanság, amit korrigált, de az összes elem és a leugrás is szépen megvolt" - magyarázta a tréner.

Legutóbb 1992-ben Párizsban volt példa arra, hogy egynél több szerenkénti fináléban szerepeltek magyar női tornászok. Akkor felemáskorláton Molnár Krisztina szintén ötödikként zárt, míg Ónodi Henrietta megnyerte az ugrást.

Bácskay Csenge, a Postás SE sportolója az ötödik helyen, 13,666 ponttal jutott a fináléba, ahol az első gyakorlata kimondottan rendezett volt, határozott leérkezéssel. A második ugrás során volt egy kisebb lábterpesztése, majd a leérkezésnél egy apró elszökkenése, ennek ellenére sikerült javítania (13,733) hétfői eredményén, és megismételte ötödik helyezését.

A magyar szövetség sajtóközleményében Altorjai Sándor csapatvezető elmondta, egy szabályváltozás is közrejátszott abban, hogy a világkupa-szériagyőztes, csapatban Európa-bajnoki bronzérmes versenyző ötödik lett. Bácskay az egyiptomi Taman Nancy-vel azonos pontszámmal zárt, és más szereknél a kiviteli pontszámot veszik figyelembe pontegyenlőség esetén - ez a magyarnak volt magasabb -, az ugrásnál azonban az első ugrás nehézségi értékét, másnéven kiinduló pontszámát veszik alapul, ez pedig az észak-afrikai tornásznak kedvezett.

"Mindkét ugrásom jobban sikerült, mint a selejtezőben, ez már boldoggá tesz. Amit terveztem, hogy két jó ugrást mutassak be, az sikerült. Az első gyakorlatomat jobbnak éreztem, mint amilyen pontot kaptam rá végül, ezzel együtt elégedett vagyok" - nyilatkozta Bácskay Csenge.

Hozzátette, nyugodtan és higgadtan versenyzett, mert ezt tartja a legfontosabbnak, és nincs benne rossz érzés, amiért a szabály miatt végül nem lett negyedik.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány úgy fogalmazott, Bácskayban még ennél is több van, hiszen két nehezebb ugrást is tud ennél.

"Abban kell bízni, hogy jövőre mindkettő lesz olyan minőségű, hogy be tudja mutatni a világversenyeken is." - mondta.

Az aranyérmet a szer olimpiai címvédője, a brazil Rebeca Andrade nyerte, a férfiaknál talajon pedig az olasz Nicola Bartolini győzött.

Eredmények, szerenkénti döntők:

férfiak:

gyűrű:
1. Lan Hszing-csü (Kína) 15,200 pont
2. Marco Lodadio (Olaszország) 14,866
3. Salvatore Maresca (Olaszország) és Grigorij Klimentyev (Orosz Torna Szövetség) 14,833-14,833

lólengés:
1. Stephen Nedoroscik (Egyesült Államok) 15,266 pont
2. Hao Veng (Kína) és Kazuma Kaja (Japán) 14,900-14,900

talaj:
1. Nicola Bartolini (Olaszország) 14,800
2. Kazuki Minami (Japán) 14,766
3. Emil Soravuo (Finnország) 14,700

nők:

felemáskorlát:
1. Vej Hsziao-jüan (Kína) 14,733
2. Rebeca Andrade (Brazília) 14,633 (kiviteli érték: 8,733)
3. Zsuj Lo (Kína) 14,633 (kiviteli érték: 8,433)
...5. Kovács Zsófia 14,466

ugrás:
1. 
Rebeca Andrade (Brazília) 14,966
2. Asia D'Amato (Olaszország) 14,083
3. Anzselina Melnyikova (Orosz Torna Szövetség) 13,966
...5. Bácskay Csenge 13,733

A vasárnapi program (magyar idő szerint): szerenkénti döntők, férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj 9.25