A NOB a lehető leghamarabb dönt az ökölvívás és a súlyemelés jövőjéről

2021.10.28. 14:40

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta, a lehető leghamarabb döntés születik arról, hogy az ökölvívás és a súlyemelés szerepeljen-e a 2024-es párizsi játékok programjában.

"Eléggé aggódunk, mert e két sportág világszövetségének irányításában akadnak problémák, emiatt jelenleg nagyon alaposan figyeljük, hogy mi történik náluk" - nyilatkozott a német sportdiplomata a francia L'Equipe című lapnak.

Thomas Bach szeretne mielőbbi döntéstForrás: AFP/Greg Martin

"A sportolók érdekében a lehető leghamarabb meghozzuk a döntést" - tette hozzá.

Egy független vizsgálat eredménye szeptemberben arra világított rá, hogy manipulálták a 2016-os riói olimpia ökölvívótornájának eredményeit. Ettől függetlenül az olimpiai mozgalom vezető szerve régóta elégedetlen a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) irányításával, pénzügyeinek kezelésével és a bíráskodással, jóllehet, a lényeges változtatások, s a NOB-bal való kapcsolatok rendezésének jelszavával lépett hivatalba a szövetség tavaly decemberben megválasztott új elnöke, az orosz Umar Kremljov.

A török Muhammed Unlu (pirosban) és a szerb Omer Ahmetovic az AIBA világbajnokságán, BelgrádbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Filip Stevanovic

A NOB szeptember végi újabb intelmében kifogásolta, hogy az AIBA-nál nincs előrelépés a kívánatos reformok végrehajtásában, s megint kilátásba helyezte, hogy az ökölvívás kikerülhet a párizsi olimpia programjából. Kovács István, akit márciusban neveztek ki az AIBA főtitkári posztjára, a múlt héten úgy nyilatkozott az M4 Sportnak: tavasszal az volt a célja, hogy az év végére visszaállítsák a szervezet renoméját, de a NOB még mindig nem fogadja el őket partnerként. A szeptemberi kritikát elmondása szerint értetlenül fogadta az AIBA, mert a "vádpontok" szerintük nem állták meg a helyüket.
Bach a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségről korábban azt mondta, a jó vezetés mellett "a kultúra megváltozására" is szükség van a szervezeten belül.