Vágólapra másolva!
Tyson Fury idén októberben másodszor is brutálisan kiütötte Deontay Wildert, ezzel újra bebizonyította, hogy jelenleg nincs nála jobb ökölvívó a profi nehézsúlyúak között. A brit világsztár számos nehézségen ment át az életben, borzalmas körülmények között született, az orvosok sem adtak neki túl sok esélyt a túlélésre. Ehhez képest 206 centiméteresre nőtt, legyőzte a legendás Vlagyimir Klicskót, és világbajnok bokszoló lett. Hatalmas sikerét óriási bukás követte, három évig csupán árnyéka volt önmagának, de ezt is túlélte, és még erősebben tért vissza. A ringben eddig legyőzhetetlen bunyós az életben is leküzdötte a démonait, és akár még filmsztár is lehet belőle. Portré.

Kevesebb mint fél kilóval született, mégis nehézsúlyú bokszvilágbajnok lett

Tyson Lake Fury 1988. augusztus 12-én született Angliában, Manchester egyik durva külvárosában. A csecsemő koraszülött volt, három hónappal hamarabb, kevesebb mint félkilós testsúllyal jött világra, és az orvosok is kevés esélyt adtak neki a túlélésre. Édesanyja, Amber 14 alkalommal volt terhes, de csupán négy gyermeke maradt életben, Furynak három fiútestvére van.

Fury angol-ír származású vándorcsaládba született, felmenői között több pusztakezes harcos volt, innen ered beceneve, a "Gipsy King" (Cigánykirály). Az angol utazókat egyébként is gyakran illették a "cigány" kifejezéssel, mert gyakran lakókocsikban és kempingekben éltek, mint a Fury család.

Édesapja, John az amerikai nehézsúlyú sztárbokszolóról, Mike Tysonról nevezte el a fiát, és a kezdetektől fogva biztos volt abban, hogy nehéz sorsú gyermeke leküzdi az akadályokat és sikeres ember lesz.

- mondta fiáról az elszánt édesapa.

Tyson Fury a legendás Mike Tyson után kapta a nevét Forrás: AFP/Mike Nelson

Fury 10 évesen abbahagyta az iskolát, hogy segítsen apjának és testvéreinek a munkában, többek között útépítésben, autókereskedésben és hulladékgyűjtésben.

Bátyja, Shane szerint Tyson egy nagyon csendes és félénk fiú volt, azonban később, amint nagyobb és fizikailag erősebb lett, ez gyorsan megváltozott.

- árulta el testvéréről Shane.

Állítólag első ellenfelét könnyedén legyőzte, mivel az azonnal elrohant, amint meglátta, hogy Fury milyen hatalmasra nőtt.

Amikor Tyson először vett fel egy pár bokszkesztyűt, hogy kihívja édesapját, egy ütéssel eltörte a bordáit. A fiatal ökölvívó ekkor még csak 14 éves volt, de már 195 cm magas.

John Fury a kezdetben pusztakezes harcos volt engedély nélkül, majd az 1980-as években csatlakozott a profikhoz. 2011-ig a fiát edzette, de ebben az évben rács mögé került, mert egy verekedés során kiszúrta egy férfi szemét. Johnt 11 évnyi börtönbüntetésre ítélték, végül 2015-ben, négy évvel később szabadulhatott.

Tyson Fury édesapja, John négy évet ült börtönben Forrás: AFP/Paul Ellis

Tyson Fury 2008-ban, 20 évesen Mick Hennessy promóter közreműködésével állt profinak, első mérkőzését a magyar Gyöngyösi Béla ellen vívta, akit az első menetben technikai KO-val (TKO) győzött le, majd a következő hat ellenfelét egytől egyig kiütéssel múlta felül.

Fury még ebben az évben feleségül vette a nála két évvel fiatalabb barátnőjét, Parist, akivel 17 éves kora óta alkotott egy párt.

A brit ökölvívó 2009-ben szerezte meg első övét - az angol nehézsúlyú címet - John McDermott ellen. A mérkőzést pontozással nyerte meg, de a bírót több kritika érte, sokan úgy gondolták, nem Furynak kellett volna győznie akkor.

Saját harcmodorával kapcsolatban azt vallotta, hogy az amerikai stílust próbálja ötvözni az európai erőnléttel.

- mondta.

Tyson Fury az amerikai stílust tekintette követendő példának Forrás: essentiallysports.com

2014-ben Dereck Chisora legyőzésével három nagyobb cím is Fury birtokába került, de ő már egy másik összecsapásra koncentrált. Az egyik sajtótájékoztatón a következőket mondta: "Vlagyimir Klicsko, érted jöttem baby. Itt vagyok!" - üzent az ukrán szupersztárnak.

Abban az időben Klicsko három szervezet, a WBA, az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnoka volt, 11 év alatt 22 mérkőzésén maradt veretlen, és zsinórban 19 alkalommal védte meg vb-címét.

2015 júliusában aztán teljesült Fury álma, hivatalosan is megerősítést nyert, hogy ringbe szállhat Klicsko ellen, ezzel mérföldkőhöz érkezett ökölvívói karrierjében.

A brit bokszoló általában szereti felhívni magára a figyelmet, a Klicsko elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatóra Batman-jelmezben és sárga Lamborghinivel érkezett. Fury körbeszaladt a teremben, hogy üdvözölje családját és az újságírókat, majd alaposan odaszólt ellenfelének.

- mondta Klicskónak.

Fury Batman-jelmezben érkezett a sajtótájékoztatóra Forrás: muscleandfitness.com

Fury túlzott magabiztossága nem ütött vissza, sőt, karrierje legnagyobb sikerét érte el. A németországi Düsseldorfban 55 ezer néző előtt megrendezett csúcsmérkőzésen legyőzte az ukrán ökölvívót.

A győzelem egyenesen sokkolta a bokszvilágot, hiszen egyértelműen Klicsko volt az összecsapás esélyese. A nehézsúlyú világbajnok tökélyre fejlesztett technikája ezúttal nem működött, a 206 centis brit 12 menet után pontozással nyert.

A magabiztosan fellépő Fury kiszámíthatatlan, teljesen esetleges mozgásával, de legfőképpen azzal a taktikával, technikával, amellyel szinte teljes egészében semlegesíteni tudta a címvédő egyik legfontosabb fegyverét, a balegyenest, elbizonytalanította Klicskót.

- mondta a győzelme után Fury, aki még a ringben elénekelte a feleségének az Aerosmith zenekar világhírű "I Don't Wanna Miss A Thing" című dalát.

Alkohol- és drogfüggőség, majd elképesztő visszatérés

Hatalmas győzelme dacára Fury élete lejtmenetbe került, három évig az alkohol és a drogok rabja volt, és kis híján szörnyethalt, miután Ferrarijával egy hídnak ütközött.

Nem érdekelt sem a boksz, sem az egész élet, csak meg akartam halni. Jól éreztem magam, amikor ezeket csináltam" - vallotta be később a sztárbokszoló.

Fury mentális állapota is erősen romlott, 2016-ban bipoláris és rögeszmés-kényszeres személyiségzavarral diagnosztizálták. Fizikai állapota is megsínylette ezt az időszakot, több mint 180 kilósra hízott meg.

"Egy pint sörben 500 kalória van, és én 18-at ittam meg naponta. Aztán áttértem a whiskey-re és a vodkára. Hazafelé gyakran megálltam és kebabot vagy pizzát ettem. 180 kilós voltam, drog- és alkoholfüggő, általában kokaint fogyasztottam.

Kokain és tömény pia, a legőrültebb drog és alkohol kombináció. De ha visszatekintek erre az időszakra, semmin sem változtatnék. Szükségem volt erre a próbatételre, hogy kiderüljön, milyen karakter vagyok"

- vallotta be.

Fury 2015 után alaposan meghízott Forrás: talksport.com

Viselkedésének és deviáns életmódjának köszönhetően több címétől is megfosztották, úgy tűnt, teljesen összeomlott az ökölvívó karrierje.

Furyt 2015-ben a BBC Sports rangos kitüntetésére is jelölték, azonban emberek ezrei tüntettek ellene, mert többször is nyilvánosan rasszista, szexista és homofób kijelentéseket tett.

- magyarázkodott a bokszoló.

Kálváriája 2018-ban ért véget, amikor úgy döntött, felhagy az önpusztító életmóddal és újra formába hozza magát. Fury 50 kilót leadott, letette az alkoholt és a drogot, és 5 mérkőzésre szóló, 103 millió dolláros televíziós szerződést írt alá az amerikai ESPN csatornával.

- árulta el, miként döbbent rá, hogy nem élhet tovább a káros szenvedélyek rabjaként.

Fury profi szakemberek segítségével tudott meggyógyulni és túljutni élete egyik legnehezebb szakaszán.

- mondta később egy interjúban.

Fury leadott 50 kilót, és három év kihagyás után tért vissza a ringbe Forrás: news.sky.com

Fury mentális egészségügyi nagykövet lett, és sok elismerést kapott, amiért nyíltan beszélt a depressziójáról és mentális rendellenességeiről.

"Nem csak azért tértem vissza a ringbe, hogy büszkévé tegyem a családom és önmagam. Azért csináltam, mert az embereknek szüksége van rám.

Évekig depressziótól és szorongástól szenvedtem, de nem tudtam, mi történik, mert azelőtt sosem tanultam ezekről. Sok más ember is hasonló problémákkal küzd, és én segíteni akarok nekik" - nyilatkozta.

Fury sokat köszönhet feleségének, Parisnak, aki a bokszoló legsötétebb pillanataiban is kitartott mellette. A sportoló - amikor éppen nem a mérkőzések miatt utazik - példás családapaként éli mindennapjait, idén született meg a hatodik gyermeke.

Visszatérése után Fury az első két meccsét megnyerte, majd 2018 decemberében a WBC (Bokszvilágtanács) övét őrző amerikai Deontay Wilder ellen állt a kötelek közé. A 12 meneten át tartó ütközet döntetlennel zárult, ám tavaly februárban Las Vegasban újra összecsaptak.

Fury nem hazudtolta meg önmagát, az arénába aranyozott trónon, koronával a fején vonult be, és azt állította, a mérkőzésre úgy készült, hogy naponta hétszer végzett önkielégítést, az ökleit pedig benzinbe mártotta.

Fury aranyozott trónnal és koronával a fején vonult be a Wilder elleni második mérkőzésre Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Al Bello

A várva várt csúcsrangadó hetedik menetében kiütötte Wildert, ezzel megőrizte veretlenségét és a WBC-öv is a birtokába került. A brit ökölvívó hihetetlen mélységek után ért fel újra a csúcsra, a győzelem hatalmas elégtételt jelentett számára.

Wilderrel harmadik alakommal is megmérkőzött volna 2020 júliusában, de a koronavírus-járvány miatt az az ütközet elmaradt, majd a három nagyobb szervezet bajnoki címét is birtokló (WBA, IBF, WBO) Anthony Joshuával - aki idén szeptemberben ezeket az öveket az ukrán Olekszandr Uszik ellen elveszítette - kötött két mérkőzésre szóló szerződést, hogy eldöntsék, ki a sportág vitathatatlan nehézsúlyú bajnoka. A profi nehézsúlyú ökölvívás egyesített vb-címéért idén augusztus 14-én csapott volna össze Szaúd-Arábiában a két brit világbajnok, azonban ezt végül elhalasztották, Furyt bírói végzés kötelezte egy Wilder elleni harmadik mérkőzésre.

Erre október 9-én került sor Londonban, a Tottenham Hotspur stadionjában, és szokásához híven a meccs előtt magabiztosan nyilatkozott a címvédő.

"Ezúttal abszolút lemosom őt a ringből. Most nem jutunk el a hetedik menetig, gyorsan kivágom őt a szorítóból" - mondta Fury. "Ő volt a történelem legnagyobb pofonosztója, de én kiütöttem őt, így már én vagyok a legkeményebb. Ő csak legfeljebb mások rémálmaiban jelenik meg, az enyémben biztosan nem.

Legutóbb is megmondtam, hogy kiütöm, és úgy is lett. Ezúttal is igazam lesz. Azt hiszem, feltüzelve jön be, de egy kör után rájön, hogy visszatért oda, ahonnan indult. Ha három év kihagyás és 10 kiló súlycsökkenés után nem tud legyőzni, akkor soha nem is fog"

- tette hozzá a sztárbokszoló.

Wilder is KO-t ígért ellenfelének, de megint Furynak lett igaza, és újra legyőzte az amerikait. Kemény csata volt kettejük harmadik ütközete, a 33 éves brit kétszer is padlót fogott, de felállt, majd a 11. menetben brutálisan kiütötte riválisát.

Az októberi találkozóval a továbbra is veretlen Tyson Fury, a "Cigánykirály" profi karrierje harmincegyedik győzelmét aratta, és csak egy döntetlenje van, jelenleg talán nem túlzás kijelenteni, hogy ő a kategória legjobbja a világon.

Amennyiben nehézsúlyú címegyesítő mérkőzésre kerülne sor, azt Furynak a Joshuát legyőző ukrán Olekszandr Uszikkal kellene vívnia - aki korábban cirkálósúlyban versenyzett, és profi karrierje során szintén veretlen -, de ezt az ütközetet még hivatalosan nem jelentették be, Uszik minden bizonnyal újra összecsap Joshuával.

Az ökölvívás legendái közé emelkedett, hamarosan Stallonéval szerepelhet egy filmben

A 33 éves brit világbajnok nemcsak a bokszmérkőzések előtt ölt magára extravagáns felszereléseket, a magánéletben is szereti a hivalkodó megjelenést. Legutóbb a felesége könyvbemutatóján a megszokottnál is furcsább öltözetben mutatkozott, az eseményen a saját arcképével díszített öltönyben feszített.

Fury becsült vagyona 30 millió dollár, imádja a méregdrága luxusautókat, komoly gyűjteménnyel rendelkezik. Többek között a birtokában van egy egyedi Rolls-Royce Phantom, amely 464 ezer dollárt ér (megközelítőleg 140 millió forint), valamint rajong a Ferrariért, amelyből számos típust tudhat magáénak.

A világhírű ökölvívó jelenleg már nem él kicsapongó életet, de a bulizást továbbra sem veti meg.

A Wilder elleni októberi győzelme után hatalmas partit csapott Las Vegasban, ahol az ismert DJ-vel, Steve Aokival együtt félpucéron táncolt a közönség előtt.

Fury a magánéletben többször is a nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot. Egy étteremben egyszer csak azért rendelt homárt, hogy kiszabadítsa és visszaengedje a tengerbe. Az ökölvívó a hajléktalanoknak is rendszeresen segít, többször adott nekik pénzt, egy alkalommal pedig a saját edzőcipőjét nyújtotta át egy rászorulónak.

A britek nehézsúlyú bokszvilágbajnoka mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és a hírek szerint nem is akármilyen szerepet kaphat, hiszen a The Expendables (A Feláldozhatók) filmszériában tűnhet majd fel. A sorozat negyedik része hamarosan elkészül, ebben még nincs szerepe Furynak, de egy ötödikben már ő is szóhoz juthat.

Tyson Fury a jövőben akár a filmvásznon is feltűnhet Forrás: AFP/Robyn Beck

A széria főszereplője, a legendás Sylvester Stallone maga is nagy bokszrajongó, elég csak a Rocky-filmekre gondolni, amelyekkel befutott. A színész is gratulált Fury Wilder elleni sikeréhez, és félig viccesen elmondta, ha Fury jönne forgatni, már meg is van beszélve.

A sztárbokszoló egyébként kacérkodik a visszavonulás gondolatával, így kézenfekvő lenne egy új irányba elindulnia, ami akár Hollywood is lehetne.

Fury eddigi élete egyébként is filmbe illő, rengeteg nehézségen ment át, mire eljutott a világraszóló sikerig, majd hatalmas mélyrepülés után tért vissza és folytatta legyőzhetetlen sorozatát a ringben. A Wilder elleni újabb kiütéses győzelmével újra igazolta klasszisát, és sokan már a legnagyobbak között tartják számon, aki legendás státuszt érdemel az ökölvívás történetében.

Forrás