Vágólapra másolva!
Varnyú Alex kerül be az olimpiai címvédő férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltóba a november 18. és 22. közötti debreceni világkupán. A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett csütörtöki sajtóesemény elején Csi Ta-jü, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte az itt edzőtáborozó kínai, valamint a házigazda magyar short track csapat tagjait, továbbá sok sikert kívánt nekik a felkészüléshez és a februári pekingi pekingi olimpiához.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser az első két, pekingi és nagojai vk-forduló kapcsán az MTI-nek kiemelte, összességében elégedett az ott elért eredményekkel, még úgy is, hogy Japánban "elsüllyedtek" a puha jégen.

"Technikás, erős korcsolyázóink vannak, nekik ez nem kedvez. Kínában pedig Ádótól vettek el visszafújással egy 1500-as aranyat, ez még mindig fáj" - utalt Liu Shaoang kizárása a tréner.

Varnyú Alex bekerült a magyar váltóba a debreceni világkupára Forrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

A szakvezető a többi, régen látott távol-keleti és észak-amerikai válogatottal kapcsolatban - az elmúlt idényben nem rendeztek világkupa-futamot - kifejtette, látszik, hogy a riválisok sem lazsáltak.
"Ahogy eddig, úgy most is kellőképpen fel vannak fegyverkezve, mindig számolni kellett velük, de óriási meglepetés nem igazán ért. A kínaiak állóképességének javulásán látszik, koreai edzővel dolgoznak, emellett pedig az amerikaiak női sora lépett előre hatalmasat" - elemezte a többieket Bánhidi Ákos.

A magyarok olimpiai esélyeivel kapcsolatban azt mondta, elsősorban az 500 és az 1000 méter áll közel a versenyzőkhöz, de a Liu testvérek épp Kínában bizonyították, hogy megfelelő taktikával 1500-on is lehet keresnivalójuk.

"Emellett természetesen a férfi és a mixváltó is eséllyel száll fel a jégre" - tette hozzá a szakvezető. Utóbbi kapcsán megemlítette, jó kezdeményezésnek tartja a versenyszámot, mert az összes sportág igyekszik néző- és médiaközpontúvá tenni a maga produkcióit, ebbe pedig a vegyesváltó száguldása remekül beleillik. A magyar váltóról megjegyezte, a "hölgypárosnál kell még egy kicsit tuningolni" magukat, és akkor ez a csapat is éremesélyes lehet.

Liu Shaoangtól egy aranyérmet elvettek a világkupa-sorozatban Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Ju Huanzong

A debreceni vk-forduló kapcsán elmondta, az olimpiai címvédő férfiváltóban egy változás lesz: Jászapáti Péter helyett Varnyú Alex fut majd.

- tekintett előre Bánhidi, aki a női váltóval kapcsolatban megjegyezte: a staféta "borotvaélen táncol", a komoly teljesítmény mellett némi szerencsére is szüksége volna ahhoz, hogy sikerüljön kivívnia az ötkarikás részvételt, amire ugyanakkor a csapatmenedzser szerint "érettek". A váltó jelenleg kilencedik az országok rangsorában.

Az olimpiai bajnok Liu Shaoang az első két vk-fordulóra visszatekintve kiemelte, készültek arra, hogy nem biztos, hogy érmeket fognak nyerni, és elsősorban nem is ez volt a cél, hanem a szükséges világkupapontok megszerzése.

"Lehetett érezni a mezőnyön, hogy mindenki kicsit feszültebb, nagy volt a csata a jégen.

Az eredmények önmagában lehettek volna kicsit jobbak is, de nem most kell az érmeket nyerni" - fogalmazott a szezon fő versenyére, a pekingi olimpiára utalva Liu Shaoang.

A Liu-testvérek Debrecenben is nagy dobásra készülnek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 23 éves korcsolyázó szerint arra jó volt ez a két forduló, hogy újra megismerjék a riválisokat, kitapasztalhatták egymás tudását.

- hangsúlyozta Liu Shaoang, aki tavaly a Főnix Csarnokban rendezett Európa-bajnokságon két-két arany- és ezüstérmet szerzett.
"Jó nyári felkészülésen vagyunk túl, ez ki fog tartani az olimpia végéig, mire odajutunk, mentálisan és fizikálisan is mindenki a maximumot fogja tudni kihozni magából" - tekintett előre az olimpiai bajnok.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd egy héttel később a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.