Vágólapra másolva!
Fájdalmas titkok, sajgó sebek – az évtizedekig az élsporttal járó, kegyetlen medencei világról beszélt bő egy hete Cseh László. A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó máig nem tudta megbocsátani volt mestere, Turi György edzésmódszereit. Szavai döbbenetet keltettek még azok között is, akik átéltek hasonlót. Most újabb korábbi úszó állt a nyilvánosság elé, Egerszegi Krisztina edzőtársa elképesztő kegyetlenségekről számolt be.

Kiss Noémi író fiatal sportolóként a Spartacusban szintén elszenvedte a kegyetlenkedéseket. Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként próbálta átvészelni a hétköznapokat, végül abbahagyta az úszást.

A múlt emlékeitől máig nem tudott teljesen megszabadulni, az akkori történések több művében is visszaköszönnek.

Kiss Noémi a Blikknek elmondta, annyiban meglepte Cseh László vallomása, hogy azt gondolta volna, ezek a módszerek a nyolcvanas-kilencvenes évek végén eltűntek. Ráadásul Csehnek korábban, az úszószövetség elnökségi tagjaként lett volna módja ezt a témát felvetni.

Kiss Noémi a mai napig álmodik a történtekkel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Jens Kalaene

„Amikor megjelent az úszó Szepesi Nikolett könyve, sokan nem hitték el, hogy mindaz meg is történt. Ő írt először az uszodai atrocitásokról...

hiszen mindez köztudott a sportágon belül, de sajnos a legtöbben hallgatnak, még mindig nem mernek megszólalni. Pedig a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is nyilatkozott olykor róla, hogy Széchy Tamás, az edzője verte... De a szövetségi kapitány Sós Csaba sem beszélt, pedig dolgozott együtt Turival, és ismerte a módszereit" - tette hozzá a korábbi úszó.

„Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő.

Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte."

Arra a kérdésre, hogy hallott-e arról, hogy más úszóklubnál is történt hasonló, így válaszolt:

„Nem, de ha elvégeztük az előírt munkát, szinte semmire nem maradt erőnk, még a beszélgetésre sem...

Egerszegi Krisztina edzőtársa voltam, együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk a tréningeken, próbáltuk kezelni a magunk módján a helyzetet. Még az is enyhített a fájdalmunkon, hogy az edzőkre gúnynevet akasztottunk.

Ha így hívtuk őket egymás között, az már vigaszt jelentett."

Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina a Spartacusban együtt edzett Kiss Noémival, ő még nem beszélt arról, amilyen körülmények között edzettek Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint kiderült, a szülők sem tudtak segíteni, mert nem tudtak ezekről a történésekről.

„Akkoriban a szülő legfeljebb a bejáratig vihette a gyerekét, aki aztán egy zárt világba került. Most már sokkal jobb a helyzet,

hiszen a hozzátartozók beszélhetnek az edzőkkel, nézhetik a tréningeket. És a szövetségtől is látni, hogy változást akar, elindult egy folyamat, Wladár Sándor elnök és Sós Csaba kezdeményezése után például már lehet jelenteni a gyerekek elleni jogsértéseket."

Kiss Noémi elmondta, a mai napig nem sikerült túltennie magát a történteken.

Ha a fiamat viszem edzésre, gyakran az eszembe jut, min mentem át, és neki már nem kell... De a mai napig előfordul, hogy az akkor történtekkel álmodom."

Az egykori úszó szerint volt olyan edző, aki utólag elnézést kért tőlük.

"Az is megtörtént, hogy egy korábbi interjúmat, amelyben beszéltem a bántalmazásokról, Turi György is lájkolta. Azt gondolom, Cseh nyilatkozata elismerésre méltó, nehéz erről beszélni, de ő megtette.

Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl... És itt nem is az a cél, hogy utólag Turit keresztre feszítsék, hanem az, hogy végre nézzünk szembe a múltbeli történésekkel, sérelmekkel."

Turi Györgyöt súlyos vádakkal illetik az úszók Forrás: MTI/Illyés Tibor

A lap az ügy kapcsán kereste Turi Györgyöt, hogy az ő véleményét is ismertethessék, de egyelőre nem reagált a megkeresésükre. Csütörtökön Cseh László nyilatkozata kapcsán a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az úszó állításával ellentétben nem volt terror náluk az edzéseken, és sohasem ütötte meg a sportolót.