Megtalálták az Everest közelében eltűnt francia hegymászók holttestét

Mount Everest, expedíciók, galéria 2021
In this photograph taken on May 2, 2021 mountaineers trek along the Khumbu glacier near Everest base camp in the Mount Everest region of Solukhumbu district, some 140 km northeast of Nepal's capital Kathmandu. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Megtalálták az október 26-án a Nepálban, az Everest közelében eltűnt három francia hegymászó holttestét - közölték hétfőn a nepáli hatóságok.

A hivatásos hegyi mentők a Nepál délkeleti részén fekvő Luklába szállították a holttesteket a helyi rendőségi szóvivő szerint.

A francia hegymászószövetség (FFCAM) elitklubjába (GEAN) tartozó huszonéves férfiak - Louis Pachoud, Gabriel Miloche és Thomas Arfi - szeptember végén érkeztek Nepálba, hogy 5-6000 méteres hegycsúcsokat hódítsanak meg a Himalájában. Egy nyolcfős expedíció tagjai voltak, de a társaság két csoportra szakadva indult különböző csúcsok felé.

Megtalálták az Everest közelében eltűnt francia hegymászók holttestét Forrás: AFP/Prakash Mathema

A franciák a Mount Everest mellett emelkedő 6070 méter magas Mingbo Eiger csúcsra akartak feljutni. Utoljára a táborukból jelentkeztek műholdas telefonon október 26-án. A hatóságok szerint feltehetően felhagytak a tervükkel, és visszafelé indultak, amikor egy lavina utolérte őket.

Felkutatásukat a rossz időjárás hátráltatta. A mentőcsapat igyekezett rájuk találni, de félő volt, hogy a hó mélyen maga alá temette őket. A szerencsétlenül járt hegymászókat végül helyi túravezetők találták meg, s holttesteiket helikopterrel szállították el a térségből.

Nepál szeptemberben engedélyezte ismét a külföldről érkező koronavírus-fertőzés ellen beoltott hegymászóknak, hogy az országba lépjenek.