Társoldalunk:

Hat hegyi szakasz vár a mezőnyre a Budapestről induló Girón

2021.11.10. 17:08

Hat hegyi szakasz lesz a jövő évi Giro d'Italián, amelynek első három etapját Magyarországon rendezik május 6-8-án.

Az olasz háromhetes körversenyt rendező RCS Sport szerdán ismertette a hat, emelkedőkkel tarkított résztáv útvonalát. Ezek közül az elsőre, rögtön a három magyarországi szakaszt követő szünnap után kerül sor, amikor is a híres szicíliai vulkánon, az Etnán lesz a befutó.

Komoly hegyek várnak a mezőnyreForrás: DPPI/De Waele Tim

A hat hegyi szakaszból négyszer lesz befutó az emelkedő tetején. A legnehezebbnek mégis egy olyan etap ígérkezik, amelyiken nem a csúcson lesz a cél, ugyanis az utolsó hét keddjén a Saló és Aprica közötti 200 kilométeren négy hegyet - köztük a legendás Mortirolót - és 5440 méter szintkülönbséget kell leküzdeniük a versenyzőknek. Szintén kiemelkedő nehézségű lesz az utolsó előtti, 20. etap, amely magában foglalja az egész viadal legmagasabb hegyét, a 2239 méteres Pordoi-hágót, amely után 2057 méter magasan a Marmolada tetején zárul a szakasz.

Múlt szerdán jelentették be hivatalosan a magyarországi három etap útvonalát: a Budapest-Visegrád és a Kaposvár-Balatonfüred távok között budapesti egyéni időfutamot rendeznek. A két normál szakaszon - a nyitóetapot befejező visegrádi emelkedő ellenére - mezőnyhajrát valószínűsítenek.

Az összetett éllovast illető rózsaszín trikót idén három napig viselő Valter Attila már korábban arról beszélt, hogy a visegrádi a kedvenc edzőhelyszíne, és minden nap úgy kel fel, hogy a nyitóetapot megnyerve újra felölthesse a legendás Maglia Rosát.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km