Vágólapra másolva!
Az év magyar sportbotrányának egyik főszereplője, Sidi Péter a jövőjét is meghatározó döntést hozott, ugyanis román állampolgár lett. Sidi márciusi indiai világkupán jogosulatlanul bement a később pozitív doppingmintát szolgáltató Péni István szobájába, ahol manipulálta a sportolótársa vitaminját, amelyet később a rendőrség is vizsgált.

A két magyar sportlövő, Sidi Péter és Péni István között a tavaszi indiai világkupán utóbbi doppingesetében kicsúcsosodó, majd azt követően nyomozásba torkolló esete a 2021-es év legdurvább sportbotránya volt. A Magyar Sportlövők Szövetsége (MTSZ) májusban függesztette fel Sidi versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni bejelentést tett a szövetségnél, mert az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, ezért, avagy szabotázs miatt lehetett pozitív a doppingtesztje. Az Újpest sportlövője nem nevezte meg az illetőt, a benyújtott bizonyítékai alapján a szövetség viszont egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó.

A bejelentést nyomozás, majd két fegyelmi tárgyalás követte, végül a szövetség fegyelmi bizottsága első fokon egy évre,

másodfokon pedig két évre tiltotta el a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit. Sidi azóta sem veszi figyelembe az eltiltást, rendszeresen versenyez.

Ugyanis az MTSZ hatáskörénél fogva csak azoktól a viadaloktól tilthatta el, ahol a magyar szövetség engedélye szükséges az induláshoz. Mivel Sidinek több országban van licence, így Romániában is – felesége, Sidi Roxána a román válogatott erőssége, Sidi pedig már az eszéki Európa-bajnokságon is a román válogatott szövetségi edzőjeként volt jelen – , ezért a román engedélyének köszönhetően nyugodtan lőhetett a romániai sportklubja színeiben - írja a 24.hu

A legújabb fejlemény az, hogy Sidi a jövőjét nagymértékben befolyásoló döntést hozott, és román állampolgárság felvételéért folyamodott.

Sidi Péter román állampolgár lett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A román kormány 2021. november 17-i ülése napirendje ugyanis tartalmaz egy olyan rendelettervezetet (6. pont), amely „Sidi Péter román állampolgárságának megadásáról" szól.

A tervezet szövegében azt is írják, hogy Sidi Péter megtartja jelenlegi, komáromi lakhelyét. Mivel a rendelettervezetek elfogadása formai, ezért a korábban magyar színekben több olimpián részvevő, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmeket szerző sportoló meg is kapta a román állampolgárságot - írja a lap.