Elődöntős a vegyesváltó, mindhárom magyar negyeddöntős férfi 500 méteren

LIU Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor a férfi 500 méteres verseny selejtezőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Mindhárom magyar férfi induló, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is futamgyőztesként továbbjutott selejtezős futamából a szombati negyeddöntőbe 500 méteren, míg a Nógrádi Bence, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású vegyesváltó bejutott a vasárnapi elődöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyének csütörtöki nyitónapján.

A táv vk-rangsorában második helyen álló Liu Shaolin Sándor jól kapta el a fontos startot, majd végig vezetve nyerte a futamát. Testvére, a szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang - aki kilencedik a vk-pontlistán - visszalőtt rajtot követően szintén élre állt, de egy újabb korai esés miatt harmadszor is a rajtvonalra kellett állni. A szám világbajnokát ez sem zavarta meg, és bejött futamgyőztesnek. Az amerikaiként olimpiai ezüstérmes, honosított, a távon ötödik vk-helyen álló Kruegernek is visszalőtték az első startját, ám így is első lett az ötfős futamban.

Azért volt fontos, hogy mindhárman megnyerték futamukat, mert a negyeddöntőben így kedvező helyzetből rajtolhatnak, ami a legrövidebb távon rendkívül fontos.

Liu Shaolin Sándor a férfi 500 méteres verseny selejtezőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vegyesváltóban Jászapáti kezdte a sort, és az első helyről ment tovább Kónya, Nógrádi és Krueger is. Utóbbit azonban féltávnál megelőzték a dél-koreaiak, és a végéig már nem is változott a sorrend, így a magyarok a második helyen jutottak tovább csoportjukból.

Az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó szám már szerepel a jövő évi, pekingi ötkarikás játékok műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a versenyszámban - a magyarok jelenleg a negyedik helyen állnak -, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen. Az 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc az olimpiára. A szezon négy vk-versenyéből a három legjobb eredményt számolják.