Gyurta Dániel is kiállt az öttusa lovasszáma mellett

Olympic Games 2016 Feature OLYMPIC GAMES OLYMPIA IOC political candidates Jelena Issinbajewa Gyurta Dániel
Gyurta Dániel szerint nem kérte a NOB a lovaglás eltörlését
Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja a hivatalos Facebook-oldalán adott annak hangot, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sohasem kérte a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetőjétől, hogy változtasson az összetett sportág szabályain vagy lebonyolítási formáján.

"A nemzetközi szövetség elmondása szerint a megújításra a NOB kérése okán van szükség. A Lausanne-ban múlt héten zajlott NOB közgyűlésen számomra is világossá vált, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem támasztott ilyen irányú kérést az UIPM felé. Az tény, hogy az 28-as olimpiai programját a NOB végrehajtó bizottsága december elején hivatott elfogadni.

Gyurta Dániel szerint nem kérte a NOB a lovaglás eltörlését Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

Az egész olimpiai család abba az irányba mozdul, hogy a sportolókat, akikért az egész mozgalom van, minél jobban bevonják a NOB működésébe és a döntéshozatalba. Ezért működik állandó bizottságként a sportolók által delegált Sportolói Bizottság is a szervezeten belül. Véleményem szerint

rendkívül káros lehet, hogy, ha egy szövetség vagy akár egy nemzeti olimpiai bizottság (NOC) vagy akár a NOB olyan jelentős döntéseket hoz, amiből kimaradnak maguk a résztvevők. Volt sportolóként, aktív úszóként is ezért küzdöttem, hogy legyünk mi is részese annak, ami a sportágunkat érinti.

A változás fontos része a sportnak. Rengeteg sportág újult meg az idők során. Elég az úszásra is gondolni, de például az öttusa lebonyolítása is sok módosításon ment keresztül akár csak az elmúlt 2 évtizedben is. Azonban fontos, hogy amikor egy sportággal kapcsolatos ilyen mélységű döntéseket készítünk elő, akkor erre kellő időt hagyjunk, és az érintett sportolók és szövetségek véleményét, javaslatait kérjük ki, őket vonjuk be a döntési folyamatba, és ne csak utólag legyenek tájékoztatva" - írta a bejegyzésében Gyurta Dániel, aki 2016 óta tagja a NOB-nak.