Társoldalunk:

A Liu fivérek 1000 méteren sem hibáztak a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupán

2021.11.19. 17:08

Ahogy csütörtökön 500 és 1500 méteren, úgy pénteken 1000 méteren is sikerrel vette a kétfordulós selejtezőt Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A váltóval olimpiai bajnok testvérpárnak nem okozott gondot sem az első, sem a második kör, viszont utóbbiban váratlanul kiesett a honosított Krueger John-Henry, aki ebben a számban - még amerikai színekben - ezüstérmes volt a phjongcshangi olimpián.

A nőknél szintén ketten jártak sikerrel 1000 méteren, ugyanis Kónya Zsófia és Jászapáti Petra jutott a legjobb húsz versenyzőt felvonultató vasárnapi negyeddöntőbe. A harmadik magyart, Bácskai Sára Lucát az előselejtezőben szabálytalanság miatt kizárták.

Liu Shaolin Sándor a férfi 1000 méteres verseny selejtezőjébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az olimpiai bajnok férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett ezúttal Varnyú Alex kapott lehetőséget. A táv első felében a hazai staféta az utolsó pozícióban "utazott", de amikor fokozódott a tempó, az élre tört, s végül szoros küzdelemben maga mögé utasította az orosz négyest.

Furcsa volt ilyen hosszú idő után újra a csapattal versenyezni. Nagyon feldobott, hogy lehetőséget kaptam, hatalmas bizonyítási vágy volt bennem. Szerintem nem okoztam csalódást, az elején egyszer volt egy pozícióvesztésem, de a végén, amikor kellett, akkor már nem" - értékelt az MTI-nek Varnyú Alex, aki az első két, ázsiai világkupát kihagyta.

Krueger John-Henry az MTI-nek elmondta, hogy egészen évben jól megy neki a versenyzés, de a sportág velejárója, hogy néha becsúsznak hibák, és ezért eshetett ki ezúttal korán 1000 méteren.

A lényeg, hogy pozitív maradjak, nem hagyom, hogy egy rontás kizökkentsen. Szerintem a zsűri gyorsan döntött, hogy engem nem akadályoztak, így nem jutottam tovább. Nem hagytam, hogy ez az érzés maradjon bennem, hanem 15-20 perc múlva már arra összpontosítottam, hogy a váltóban jól menjünk" - jegyezte meg.

John-Henry Krueger nem tört össze a hibája miattForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 3000 méteres női staféta Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban lépett jégre, alapvetően jól tartotta az esélyesebb dél-koreai és orosz rivális tempóját, de megelőzni nem tudta egyiket sem, így nem jutott elődöntőbe. A kieséssel az is eldőlt, hogy ezúttal nem sikerült előrelépni a vk-rangsorban a kilencedik helyről, márpedig ebben a számban a legjobb nyolc szerez majd kvótát a pekingi téli olimpiára.

Kónya Zsófia (balra) és Jászapáti Petra a női 3000 méteres váltóverseny negyeddöntőjébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szombaton 14 órától előbb az 1500, majd az 500 méter végcsatározásait rendezik, végül a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó elődöntőivel zárul a program. Vasárnap 1000 méteren és a váltóversenyekben osztanak érmeket.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat. A hajdúsági városban 39 nemzet 236 versenyzője áll rajthoz.