Döntetlennel kezdődött a sakkvilágbajnoki döntő

Horizontal
(L to R) Russia's chessmaster Ian Nepomniachtchi competes against Norway's chessmaster Magnus Carlsen during the FIDE World Chess Championship Dubai 2021 at Expo 2020 Dubai on November 26, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Döntetlent hozott pénteken a kihívó Jan Nyepomnyascsij és a címvédő Magnus Carlsen közötti sakkvilágbajnoki döntő első partija Dubajban.

A csütörtöki sorsolás eredményeként az orosz nagymester vezette a világos bábukat. A megnyitás során ugyan gyalogelőnyre tett szert a 31 éves Nyepomnyascsij, de cserébe - a szakértők szerint - 30 éves norvég riválisa kedvezőbb szerkezetet és aktívabb állást alakított ki, majd ezt kihasználva a 36. lépésben visszavette a gyalogot. A teljesen kiegyenlített állás végül a 45. lépésben lépésismétléssel ért véget remivel.

A második partit szombaton 13.30-tól rendezik, ezúttal a 2855 pontjával világelső Carlsen lesz a világossal és a 2782 Élő-ponttal ötödik Nyepomnyascsij a sötéttel.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák döntenek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart.