Társoldalunk:

Döntetlennel kezdődött a sakkvilágbajnoki döntő

2021.11.26. 18:28

Döntetlent hozott pénteken a kihívó Jan Nyepomnyascsij és a címvédő Magnus Carlsen közötti sakkvilágbajnoki döntő első partija Dubajban.

A csütörtöki sorsolás eredményeként az orosz nagymester vezette a világos bábukat. A megnyitás során ugyan gyalogelőnyre tett szert a 31 éves Nyepomnyascsij, de cserébe - a szakértők szerint - 30 éves norvég riválisa kedvezőbb szerkezetet és aktívabb állást alakított ki, majd ezt kihasználva a 36. lépésben visszavette a gyalogot. A teljesen kiegyenlített állás végül a 45. lépésben lépésismétléssel ért véget remivel.

A második partit szombaton 13.30-tól rendezik, ezúttal a 2855 pontjával világelső Carlsen lesz a világossal és a 2782 Élő-ponttal ötödik Nyepomnyascsij a sötéttel.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák döntenek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart.