Szenzációs magyar kettős győzelem a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa utolsó versenyén

2021.11.28. 20:05

Liu Shaoang és Krueger John-Henry révén vasárnap kettős magyar siker született férfi 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen az olimpiai bajnok férfi váltó bronz-, míg a vegyesváltó ezüstérmes lett. A férfi mellett a vegyesváltó is kijutott a jövő évi pekingi téli játékokra.

A negyeddöntő annyiban kellemetlen meglepetést hozott a magyaroknak, hogy a szám világbajnokaként Liu Shaolin Sándor váratlanul kiesett, így 14. lett. Ugyanakkor öccse és a három éve még amerikai színekben ezen a távon olimpiai ezüstérmes Krueger azonos futamban szerepelve "kéz a kézben" jutottak tovább futamuk első két helyén végezve. Az elődöntőben szétvált a két magyar útja, de ez sem akadályozta meg a fináléba kerülésüket, ugyanis mindketten futamgyőztesként kerültek a legjobb öt közé.

A döntő teljesen a magyarok szája íze szerint alakult. Hat körrel a vége előtt élre állt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang, egy körrel később feljött mögé másodiknak Krueger, s innentől nem engedték ki kezükből a futamot. A fiatalabbik Liu fivér két év után nyert ismét vk-viadalt egyéniben. A szám vk-pontversenyében az ezúttal negyedik kanadai Pascal Dion végzett az élen.

Liu Shaoang (j) nyeri a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjét Krueger John-Henry előttForrás: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

A nőknél egyetlen magyar, Jászapáti Petra volt érdekelt a végcsatározásokban, a szegedi versenyző pedig továbbjuttatással került az elődöntőbe, ahol viszont - tekintve az erős futamát - már nem volt esélye a fináléba kerülésre. A kisdöntőben egy riválisát viszont megelőzte, így kilencedikként zárt, az aranyérmet pedig a dél-koreai Csoj Min Dzsong szerezte meg. A selejtezőben kiesett magyarok közül Kónya Zsófia 26., míg Sziliczei-Német Rebeka 31. helyen végzett. A szám vk-győztese a táv minden címét birtokló, ezúttal bronzérmes holland Suzanne Schulting lett.

A 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében a magyar csapat Liu Shaolin, Krueger, Jászapáti, Kónya összeállításban szerepelt és semmiféle gondot nem okozott a döntőbe jutás. A fináléra Krueger helyett Liu Shaoang került a négyesbe. A verseny felénél egy jó váltásnak köszönhetően élre álltak a magyarok, de Kónya a második korcsolyázása alkalmával két pozíciót is visszaesett. Liu Shaoang aztán visszaelőzte az orosz stafétát, ám befejező emberként Liu Shaolinnak ez nem sikerült a hollandokkal szemben, így másodikként hozta be a magyar váltót.

Liu Shaoang ünnepel, miután megnyerte a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjétForrás: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Az 5000 méteres férfi stafétában ezúttal is Nógrádi Bence szerepelhetett a fináléban a Liu fivérek és Krueger mellett. A verseny sokáig békésen zajlott, a magyarok a második és harmadik pozícióban "utaztak". A hajrában a tempóváltást a kínaiak nem bírták, ezért leszakadtak, de Nógrádi is picit lemaradt az utolsó korcsolyázásakor. Társai ezt a hátrányt már csak ledolgozni tudták, előzésre nem maradt erejük, így a dél-koreai és kanadai négyes mögött harmadik helyen ért célba a magyar csapat, amely mind a négy vk-állomáson dobogós volt, de győzni egyszer sem tudott. A vk-pontversenyt Kanada nyerte.

A 3000 méteres női váltóversenyt a vk-győztes hollandok nyerték, a negyeddöntőben kizárt magyarokat 14. helyre sorolták.

Az olimpiai kvóták szempontjából a magyar csapat számításai szerint 1000 méteren - akárcsak 500-on és 1500-on - az lett a helyzet, hogy a férfiak megszerezték a maximális három indulási jogot, míg a nőknél kettő jött össze. A három váltó közül a férfi és vegyes kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, a női viszont nem. Ez összességében azt jelenti, hogy öt férfi és két nő utazhat majd Pekingbe.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két aranyérmet hozó vegyesváltó is bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, a vk-sorozat pedig a hollandiai Dordrechtben zárult.

A vk végeredménye:
férfi 1000 m:
1. Pascal Dion (kanadai) 20 800 pont, ...5. Krueger John-Henry 11 421, 6. Liu Shaoang 10 775, ...8. Liu Shaolin Sándor 7871
férfi 5000 m-es váltó:
1. Kanada 28 000 pont, ...3. Magyarország 20 800
női 1000 m:
1. Suzanne Schulting (holland) 28 000 pont, ...17. Jászapáti Petra 2343, ...23. Kónya Zsófia 1041, ...48. Sziliczei-Német Rebeka 27, ...61. Bácskai Sára Luca 7
női 3000 m-es váltó:
1. Hollandia 30 000 pont, ...11. Magyarország 4781
2000 m-es vegyesváltó:
1. Kína 28 000 pont, ...3. Magyarország 19 520

Ajánlataink