Társoldalunk:

Karpov szerint komoly lehetőségeket hagytak ki a sakkvilágbajnoki döntő résztvevői

2021.12.02. 13:57

Az orosz nagymester, Anatolij Karpov úgy látja, hogy a Dubajban folyó sakkvilágbajnoki döntő mindkét résztvevője komoly lehetőségeket szalasztott el a vezetés megszerzésére.

A sakkozás 12. világbajnoka az után mondta ezt, hogy a címvédő norvég Magnus Carlsen és orosz kihívója, Jan Nyepomnyascsij ötödik partiját is döntetlenre adta szerdán, így a csütörtöki pihenőnapra 2,5-2,5-es állásnál vonulhattak el.

"A szerdai mérkőzésen Jan egy ponton elszalasztotta az esélyt, hogy komoly problémákat okozzon Magnusnak - habozott, és rosszat lépett, így odalett az alkalom, hogy nyerjen. És részéről ez már a harmadik ilyen volt a párharcban, míg Carlsennek csak egyszer volt jó lehetősége - az első játszmában" - nyilatkozta Karpov.

Az orosz Nyepomnyascsij (balra) és a norvég Carlsen pénteken folytatja a hatodik partivalForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A hatodik partit pénteken rendezik. Akkor a 2855 Élő-ponttal világelső Carlsen játszik majd világossal, és a sötét bábukat vezeti a 2782 pontjával ötödik Nyepomnyascsij.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.
A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-án zárul.