Carlsen újabb győzelmével a vb-címvédés küszöbén

Horizontal
(L to R) Russia's chessmaster Ian Nepomniachtchi competes against Norway's chessmaster Magnus Carlsen during the FIDE World Chess Championship Dubai 2021 at Expo 2020 Dubai on November 26, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Magnus Carlsen a sötét bábukat vezetve a kilencedik partiban is legyőzte kihívóját, az orosz Jan Nyepomnyascsijt a dubaji sakkvilágbajnoki döntőben, így a norvég nagymester már 6-3-ra vezet.

A 31 éves Carlsen eddig kétszer világossal múlta felül 30 esztendős riválisát, azaz most először diadalmaskodott sötéttel. A keddi partiban Nyepomnyascsij hatalmasat hibázott, amikor gyalogját a c5-ös mezőre tolta, mert ezzel elvesztette az egyik futóját. Az orosz nagymester végül a 39. lépést követően adta fel az egyenlőtlen küzdelmet.

Nyepomnyascsijnak a hátralévő öt mérkőzésből legalább hármat meg kell nyernie a döntetlen kiharcolásához úgy, hogy a norvég klasszis 54 vb-meccséből csak kettőt veszített el.

Carlsen újabb győzelmével a vb-címvédés küszöbén Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A tizedik partit szerdán rendezik. Akkor a 2782 Élő-pontjával a nemzetközi rangsorban ötödik Nyepomnyascsij játszik sötéttel, a 2855 ponttal világelső Carlsen pedig világossal.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-án zárul.