Peking következményekkel fenyegeti az olimpiai bojkottot hirdető országokat

Skiing fever takes hold ahead of 2022 Winter Games China Chinese Hebei Zhangjiakou Congli winter Olympics Olympic game ski skiing SQUARE FORMAT
Kevesen hittek abban, hogy Peking rendezheti meg a 2022-es téli olimpiát
Vágólapra másolva!
Peking csütörtökön következményekre figyelmeztette az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához csatlakozó országokat, amelyek a döntés értelmében nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai fővárosba.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "megfizetik elhibázott lépésük árát" azok az országok, amelyek politikai ügyet csinálnak a sportból.

"A sportnak semmi köze a politikához. A téli olimpia nem a politikai pózolás színtere"

- jelentette ki Vang. A szóvivő továbbá arra szólította az érintett országokat, hogy az olimpia ügyének aláásása helyett inkább az olimpiai szellemet kellene egységesebb módon képviselniük.

Kevesen hittek abban, hogy Peking rendezheti meg a 2022-es téli olimpiát Forrás: Imaginechina/Zhou junxiang - Imaginechina/Zhou Junxiang

A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paraolimpiai játékokra az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt. Kína rendszeresen cáfolja az emberi jogi sérelmekről szóló vádakat, és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja a területen alkalmazott intézkedéseket.

Az Egyesült Államokhoz csatlakozva Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre.

A diplomáciai bojkotthoz csatlakozó országok mindegyike támogatásáról biztosította azonban a játékokra készülő sportolóit.
Olaszország a hét elején, Franciaország pedig csütörtökön jelezte, hogy nem vesz részt a diplomáciai bojkottban.