Társoldalunk:

Megvédte világbajnoki címét Magnus Carlsen

2021.12.10. 18:04

A címvédő Magnus Carlsen pénteken negyedszer is legyőzte kihívóját, Jan Nyepomnyascsijt a dubaji sakkvilágbajnoki döntőben, így behozhatatlan előnyre tett szert a 11. partit követően.

Ezúttal a 31 éves orosz nagymester vezette a világos bábukat, sokáig teljesen kiegyenlített állás jellemezte a küzdelmet, mígnem Nyepomnyascsij a 23. lépésben ismét hatalmasat hibázott, amely miatt meggyengült a király védelme. A szorult helyzetből ugyan sikerült kimenekülnie, de Carlsen a szabadgyalogjával elérte az átváltozási mezőt. A szintén 31 esztendős norvég klasszis végül a 49. lépésben késztette Nyepomnyascsijt a parti feladására.

Újra megvédte világbajnoki címét a norvégForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Carlsen újabb diadalával 7,5-3,5-re nyerte a párharcot, így negyedszer védte meg világbajnoki címét, amelyet a 2855 Élő-pontjával világelső játékos 2013-ban az indiai Viswanathan Anandtól hódított el.

Elsőként Ananddal, majd az orosz Szergej Karjakinnal, három éve pedig az amerikai Fabio Caruanával szemben maradt a sakkvilág trónján. Carlsen 55 vb-meccséből csak kettőt veszített el.

A 14 összecsapásra tervezett vb-döntő összdíjazása 2 millió euró volt, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. A párharcot a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendezték meg.