Megvédte világbajnoki címét Magnus Carlsen

Horizontal
(L to R) Russia's chessmaster Ian Nepomniachtchi competes against Norway's chessmaster Magnus Carlsen during the FIDE World Chess Championship Dubai 2021 at Expo 2020 Dubai on November 26, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Magnus Carlsen pénteken negyedszer is legyőzte kihívóját, Jan Nyepomnyascsijt a dubaji sakkvilágbajnoki döntőben, így behozhatatlan előnyre tett szert a 11. partit követően.

Ezúttal a 31 éves orosz nagymester vezette a világos bábukat, sokáig teljesen kiegyenlített állás jellemezte a küzdelmet, mígnem Nyepomnyascsij a 23. lépésben ismét hatalmasat hibázott, amely miatt meggyengült a király védelme. A szorult helyzetből ugyan sikerült kimenekülnie, de Carlsen a szabadgyalogjával elérte az átváltozási mezőt. A szintén 31 esztendős norvég klasszis végül a 49. lépésben késztette Nyepomnyascsijt a parti feladására.

Újra megvédte világbajnoki címét a norvég Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Carlsen újabb diadalával 7,5-3,5-re nyerte a párharcot, így negyedszer védte meg világbajnoki címét, amelyet a 2855 Élő-pontjával világelső játékos 2013-ban az indiai Viswanathan Anandtól hódított el.

Elsőként Ananddal, majd az orosz Szergej Karjakinnal, három éve pedig az amerikai Fabio Caruanával szemben maradt a sakkvilág trónján. Carlsen 55 vb-meccséből csak kettőt veszített el.

A 14 összecsapásra tervezett vb-döntő összdíjazása 2 millió euró volt, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. A párharcot a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendezték meg.