Az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor lett az év legjobb magyar karatésa

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, karate, Hárspataki Gábor
Azerbaijan's Rafael Aghayev (R) competes against Hungary's Karoly Gabor Harspataki in the men's kumite -75kg semi-final of the karate competition during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Nippon Budokan in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Idén is megválasztotta a Magyar Karate Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál a tokiói olimpián sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor harmadik alkalommal, míg a nőknél Baranyi Zsófia első alkalommal lett a sportágban a 2021-es év hazai legjobbja.

Felejthetetlen esztendő volt a karatésok világszinten több tízmilliósra tehető táborának a 2021-es év, hiszen az idén mutatkozott be a japán eredetű küzdősport az olimpián. A sportág magyar rajongóit pedig az is lelkesítette, hogy

az ötkarikás játékokon indulási jogot szerzett 82 versenyző között Hárspataki Gábor személyében magyar sportoló is volt.

Hárspataki Gábor (jobbra) bronzérmes lett a tokiói olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az MTK 75 kg-os versenyzője már a júniusi párizsi kvalifikációs tornán egy szenzációs földrevitelnek köszönhetően szerezte meg az olimpiai kvótát, majd a sportág őshazájában, Tokióban is emlékezeteset alakított. Hárspataki Gábor utolsó csoportmérkőzésén a japán Nishimura ellen egy csodaszámba menő utolsó pillanatos fejrúgással fordított, és ezzel harcolta ki a helyét a legjobb négy között, ahol végül a sporttörténelmi bronzérmet szerezte meg.

Klubtársa, a fiatal Baranyi Zsófia a 2020-as budapesti korosztályos Európa-bajnokságon nyert aranyérmét követően az idén bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, az U21-esek között pedig újabb éremmel jelezte, hogy a korosztály legjobbai között kell számolni vele.

A fiatalok tamperei Eb-jén az 55 kg-ban Baranyi Zsófia - aki korábban egyedüli magyar karatésként részt vett a 2018-as ifjúsági olimpián - ezúttal ezüstérmet nyert.

Baranyi Zsófia (jobbra) lett az év legjobb magyar női karatésa Forrás: Nagy Ákos