Társoldalunk:

A magyar atlétika fejlődése szempontjából a 2023-as vb kulcsfontosságú lesz

2021.12.28. 16:54

A 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésének lehetőségét nagy esélynek tekinti Deutsch Péter, a sportvilág egyik legnagyobb eseményét előkészítő, majd lebonyolító Budapest 2023 Nonprofit Zrt vezérigazgatója, aki a magyar atléták felkészülését elősegítő Kiemelt Atléta Program vezetője is.

Egyedülálló atlétikai esemény megrendezésére készül 2023-ban Magyarország, amely első alkalommal érdemelte ki, hogy szabadtéri világbajnokság házigazdája legyen. Deutsch Péter, a sportvilág egyik legnagyobb eseményét előkészítő, majd lebonyolító Budapest 2023 Nonprofit Zrt vezérigazgatója, aki egyszemélyben a magyar atléták felkészülését elősegítő Kiemelt Atléta Program vezetője is, a SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozott a 2023-as atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban, az interjút az atletika.hu ismerteti.

Nagyon fontos, hogy ez a gesztus és lehetőség úgy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, mint a rendezvényt támogató magyar kormány részéről elsősorban a magyar atlétikának szól. Annak a magyar atlétikának, amely 1896-ban rendezte az első hazai bajnokságot, amely alapítója volt a nemzetközi szövetségnek, amely 10 olimpiai bajnokkal és egy világbajnokkal rendelkezik és ezek alapján az 5. legsikeresebb magyar sportág, valamint óriási hagyományokkal rendelkezik a világversenyek rendezésében - nyilatkozta Deutsch Péter.

Magyarország minden fontos nemzetközi világversenyt megrendezett már az atlétikában, kivéve a szabadtéri világbajnokságot. Deutsch Péter szerint a fedettpályás vb-n és a szabadtéri Eb-n, az utánpótlás világversenyeken szerzett szakmai tapasztalat, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon évente csiszolt rutin alapján a magyar atlétika felkészült és alkalmas a világbajnokság megrendezésére.
 

Ott dörömbölnek fiatalok a felnőtt mezőny ajtajánForrás: Balogh David/Balogh_David

Kevesebb, mint 20 hónap választ el a BP2023 megnyitó ünnepségétől, és az előkészületekkel kapcsolatban a Budapest 2023 Nonprofit Zrt vezérigazgatója elárulta, hogy egy világbajnokság megrendezésének lehetősége sohasem csak arról a 10 napról szól, ameddig a rendezvény tart. Semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy világszínvonalon valósítsuk meg az eseményt és az előkészületek ennek megfelelően, menetrend szerint, jól haladnak. Itt fontos hangsúlyozni, hogy számunkra az atlétikai világbajnokság nem cél, hanem eszköz. A cél a magyar atlétika fejlesztése és azon belül azok a szakmai programok, amely a vb-től függetlenül, de mégis annak apropóján indultak és zajlanak már most is igen sikeresen - mondta el Deutsch Péter. 2020-ban elindult a Kiemelt Atléta Program, 2021-ben pedig a Kölyökből Atléta program is, amelyek nevében is benne van, hogy az egyik az elit atlétikát, azaz a válogatottat, a másik pedig az utánpótlást célozza meg. Doha és Oregon, azaz Katar és az USA után tér vissza az atlétikai vb Európába és ráadásul egy olyan régióba, Közép-Kelet Európába, ahol még sosem rendeztek világbajnokságot. Nem akarom elkiabálni a dolgot, de meg lennék lepve, ha nem fogyna el minden jegy a vb összes versenyére - nyilatkozta bizakodóan Deutsch Péter. Több mint 200 ország versenyzői jönnek majd Budapestre és a dobogós helyeken minden valószínűség szerint körülbelül 100 ország atlétái osztozhatnak. Az atlétika óriási mezőnye, ez a globális csata ott tart, hogy már kijutni is óriási érdem a világversenyekre, döntőbe jutni felér egy nemzetközi sikerrel, a dobogóra felállni pedig szenzáció. Megvannak a magyar válogatottnak is azok a tehetségei, akik biztosan kijutnak a vb-re és esélyesek a döntőre, tehát óriási élményben lesz részük a szurkolóknak a budapesti világbajnokságon, mert lesz kinek drukkolni és fantasztikusan izgalmas pillanatokan élünk majd át - mondta el Deutsch Péter.

Farkas Petra nagy reménysége a magyar atlétikánakForrás: Makó Éva, MASZ

A KAP program vezetője optimista a világbajnokság általános sikerével kapcsolatban. Deutsch Péter szerint a tokiói olimpián a sportok királynője megőrizte kitüntetett szerepét, mivel a legsikeresebb sportág az atlétika volt, részben olyan európai világsztároknak köszönhetően, mint Mondo Duplantis svéd rúdugró, a norvég Jakob Ingebrigtsen és Karsten Warholm futók, a belga Sifan Hassan, aki két aranyérmet is nyert futóként Tokióban, vagy a magasugró Gianmarco Tamberi. Sőt, még a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét is sikerült elhozni Európába az olasz Lamont Marcell Jacobsnak köszönhetően.
Ott dörömbölnek fiataljaink a felnőtt mezőny ajtaján, Farkas Petra és Palkovits István például aranyérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon, az U20-as vb-n pedig bronzérmes volt Szűcs Szabina és Tóth Anna is. Azzal pedig, hogy Krizsán Xénia megnyerte a legendás Götzis-i nemzetközi többpróba viadalt, elmondhatjuk, hogy felnőtt világsikernek is örülhettünk 2021-ben - nyilatkozta Deutsch Péter. Fedettpályás és szabadtéri vb is lesz 2022-ben, de számunkra az év csúcs versenye egyértelműen az augusztusi müncheni szabadtéri Európa-bajnokság, amely időben és térben a leginkább modellezi a rá egy évre kezdődő hazai világbajnokságot. Ez lesz tehát az a verseny, ahol a legtöbbet tudják majd kihozni magukból - árulta el a KAP program vezetője a jövő évi világversenyekkel kapcsolatban.

A teljes interjú itt olvasható.