Társoldalunk:

Egy üzbég tinédzser taszította le a trónjáról Magnus Carlsent

2021.12.28. 22:38

A 17 éves üzbég Nordibek Abduszattorov nyerte a háromnapos varsói rapid- és villámsak-világbajnokságot, megelőzve a sportág aktuális világbajnokát és annak legutóbbi kihívóját is.

Abduszattorovnak elképesztő három napja volt, hiszen nem csak, hogy legyőzte az akutális világbajnokot, és a rapid műfajban is címvédő norvég Magnus Carlsent, de 13 kör után ő állt a legjobban a 9,5 pontot szerzők négyfős élmezőnyében. Második helyen a világbajnoki döntőt december elején elveszítő orosz Jan Nyepomnascsij, míg mögötte Carlsen és az amerikai Fabiano Caruana.

A szabályok értelmében az üzbég és az orosz sakkozó vívhatott két villámpartit, amelyek közül az elsőben Nyepomnascsij - hasonlóan a vb-döntőhöz - megint hibázott a világos bábukat vezetve, és csak döntetlent ért el, a "visszavágót" pedig megnyerte Abduszattorov, így ő ülhetetett fel Magnus Carlsen (egyik) trónjára.

Az utolsó parti végjátéka:

A négy magyar induló közül Rapport Richárd hatékony hajrájának köszönhetően - utolsó három rapid-játszmáját megnyerve - tizedik lett a csaknem 180 sakkozót felvonultató mezőnyben. Két mérkőzésén maradt alul, s négy döntetlen mellett hét győzelemmel gyűjtött 9 pontot. Kozák Ádám 6,5 pontjával a 100. pozícióban zárt, Kántor Gergely 5,5 pontja a 129., Erdős Viktor 5 pontja pedig a 146. helyhez volt elég.

A nőknél, ahol nem volt magyar résztvevő, a gyorssakk-világbajnoka az orosz Alekszandra Kosztyenyuk lett, aki korábban három alkalommal is másodikként végzett a rapid műfajt (is) művelők vébéjén. A 37 éves játékos a 11 fordulós viadalon 9 pontot gyűjtve diadalmaskodott.