Vágólapra másolva!
Megbukott a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián. A szervezet rendkívüli közgyűlésén a tagok 24-18 arányban vonták meg tőle a bizalmat. Ezzel eldőlt, hogy a testületnek új elnököt kell választania. Kulcsár január 31-ig marad elnök, de a pekingi téli olimpiára már nem utazik el. A 126 éves MOB történetének első olyan elnöke volt Kulcsár, akit a tagság bizalmatlansági indítvánnyal mozdított el a helyéről.

A Larus Rendezvényközpontban tartotta meg rendkívüli közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság. A közgyűlést az elnök, Kulcsár Krisztián hívta össze azért, hogy a tagság bizalmi szavazáson döntse el, mi legyen az ő további sorsa.

A közgyűlés határozatképes volt, hiszen az 51 tagból 43 jelent meg az eseményen,

így nem volt akadálya a munka elkezdésének. Az elnöki pulpituson Kulcsár Krisztián mellett csak Vékássy Bálint főtitkár foglalt helyet.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára (balra) és Kulcsár Krisztián elnök Fotó: Polyák Attila - Origo

Az előzményekről annyit, hogy a MOB-tagság köreiben egyre többen kifogásolták a Kulcsár Krisztián vezette szervezet működését, az elnök vezetési stílusát. Kulcsár az elmúlt időszakban két lépcsőben drasztikusan csökkentette a közgyűlés létszámát, különféle sportszervezetek képviselőihez hasonlóan számos olimpiai bajnokot, legendás sportolót söpört ki a MOB-tagságból.

November végén már érezni lehetett, hogy az elnökség és a tagság nagy része sem fogadja el a változásokat és a mögöttük lévő törekvéseket.

A MOB rendkívüli közgyűlése Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár az esemény elején Kulcsár Krisztián rövid beszédet mondott,

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke szót kért, s azt javasolta, hogy a napirendről vegyék le az elnöki beszámolót és csak a bizalmi szavazás maradjon meg a napirenden, azaz ne legyenek hozzászólások az ügyben.

A küldöttek ezt elfogadták. A szavazást levezető elnök Baráth Etele lett. Érdekesség, hogy Kulcsár erre a feladatra Schmitt Pál volt MOB-elnököt akarta felkérni, de Schmitt ezt átengedte másnak.

Kulcsár rövid beszédéből annyit érdemes kiemelni, hogy a MOB elnöke elismerte, hogy kudarcot vallott.

Kulcsár Krisztián beszél Fotó: Polyák Attila - Origo

– mondta Kulcsár Krisztián.

Ami a szavazást illeti: papíralapú titkos voksolásra készültek a küldöttek.

A feltett kérdés így szólt: Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

A szavazáson a MOB elnöke nem vett részt. A tagság az erre kijelölt fülkében adhatta le titkos szavazatát. A tagok egyenként voksoltak, ABC-sorrendben szólították őket a szavazásra. Az egész procedúra nagyon hamar véget ért, hiszen nagyjából 20 perc alatt az összes MOB-tag leadta a szavazatát. Ekkor következett a szavazatok megszámlálása. Az is kiderült, hogy Kulcsárnak 23 szavazat kellett ahhoz, hogy megtarthassa az elnöki székét. A szavazatszámláló bizottság elnöke Gyulay Miklós volt, a mandátumvizsgáló bizottságé pedig Schimdt Gábor.

Dr Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szavaz Fotó: Polyák Attila - Origo

A szavazatok megszámlálása után kiderült, hogy végül 43-an szavaztak.

A végeredmény szerint 24-en vonták meg a MOB elnökétől a bizalmat, és 18-an szavaztak mellette. Egy szavazat érvénytelen volt.

A szavazás végén Kulcsár rövid beszédet mondott. Ebben bejelentette, hogy a pekingi téli olimpiára sem utazik már el. "Tudomásul veszem a döntést. Én már nem utazom el Pekingbe. 2022. január 31-étől lemondok az elnöki posztomról. Amennyiben február elsejéig megválasztják az utódomat, ő ott lehet a téli olimpián" - mondta a MOB elnöke.

Összefoglalónkat a Nemzeti Sport helyszíni tudósításának segítségével írtuk meg.