Társoldalunk:

Előbb hirdetik ki a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók keretét az olimpia előtt

2022.01.05. 16:23

A tervezettnél előbb, akár már a következő napokban keretet hirdethet a február 4-én kezdődő pekingi olimpiára készülő magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakvezetése. Bánhidi Ákos csapatmenedzser a szerdai, sajtónyilvános edzést követően az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban a koronavírus-járvány újabb hulláma, a korábbinál jobban fertőző omikron variáns miatt kényszerülnek erre a lépésre.

"A Covid hatása alatt éljük az életünket. Nem szeretnénk, ha valaki elkapná a vírust, és ezzel veszélybe kerülne az olimpiai felkészülés vagy a szereplés. Vannak olyan riválisaink, ahol tömegesen kapták el a koronavírust, és leálltak tíz napra. Mi ennek a veszélyét szeretnénk csökkenteni" - nyilatkozott Bánhidi.

Hozzátette: az ötkarikás együttes biztos tagjait - Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoangot, Krueger John-Henryt és Jászapáti Petrát -, valamint azokat, akiknek van esélyük bekerülni a csapatba, már most elkülönítik, egy közeli szállodába kapnak külön szobát, és ott, illetve a Gyakorló Jégcsarnokban fogják élni az életüket az indulásig.

Liu Shaoang testvéréhez hasonlóan szintén éremesélyes lesz PekingbenForrás: MTI/Illyés Tibor

A csapatmenedzser elmondta azt is, hogy eredetileg január 19-e környékén szerették volna kijelölni az öt férfi és két női indulót, de a Covid újabb hulláma miatt inkább előbb döntenek, hogy tovább lehessen "buborékban" tartani őket.

Ahogy egy versenyző lejön a jégről edzés után, már gyorsteszten esik át, háromnaponta PCR-teszt lesz mindenkinek, és a szállodában külön szobát kapnak. Ezzel kell együtt élni - fogalmazott Bánhidi.
A négy védett versenyző egyöntetűen úgy nyilatkozott, hogy nem gondolkodnak éremben, hanem futamról futamra próbálnak maximálisat nyújtani fizikailag és fejben, és majd ezután eldől, hogy ez mire lesz elegendő.

"Ez a keret képes arra, hogy ezt végig vigye. Minden világkupa-futamról hoztunk érmet, és most az olimpián - szemben a vk-állomások négynapos zsúfolt programjával szemben - lesznek pihenőnapok. Amíg a három legjobb férfi versenyzőnk minden távon indult a vk-ban, és távspecialistákkal vették fel a küzdelmet, addig most lesz lehetőségük regenerálódni, és még jobban összpontosítani egy-egy futamra" - hangsúlyozta Bánhidi.

Már nagyon várja a 2022-es pekingi olimpiát a magyar csapatForrás: MTI/Illyés Tibor

Krueger négy évvel ezelőtt még amerikai színekben lett olimpiai ezüstérmes 1000 méteren, most - immár magyar olimpikonként - nem készül másként, és nem érez másként.

"Profi korcsolyázó vagyok. Nagyon szeretem csinálni, és nagyon hálás vagyok, hogy ez a közeg befogadott. Nem szabad túlkomplikálni az olimpiát, úgy kell tekinteni, hogy ez is olyan verseny, mint a többi, csak ezt négyévente rendezik. Más stratégiát igényel, hogy most lesznek szünnapok, és egy-egy versenynap 2-3 órát tart, nem pedig egész nap, mint a világkupán" - mondta az MTI-nek a 26 éves, pittsburgh-i születésű Krueger, aki 2018 májusa óta él és edz Magyarországon.

Liu Shaoang az elmúlt héten kisebb betegség miatt négy napot kihagyott, a szerdai volt az első jeges edzése.
Próbálom magamat és a többieket utolérni fizikálisan, most egy kicsit fáradtabb voltam az edzés végén, mint ahogy szoktam. Közel két hónapig nincs versenyünk, és ennek vannak jó és rossz oldalai is. Az olimpia a legfontosabb verseny, és rossz, hogy egyből a +mélyvízzel+ kezdünk, nincs felvezetés, míg kedvező, hogy ebben a covidos időszakban optimálisan fel lehet készülni, és időzíteni a csúcsformát" - nyilatkozott a 23 esztendős olimpiai, világ- és Európa-bajnok.

Testvére hangsúlyozta, hogy a lényeges dolgok fejben dőlnek el, és önmagát fejben erős versenyzőnek tartja.

Jászapáti Petra fizikailag jól érzi magát a téli olimpia előtt egy hónappalForrás: MTI/Illyés Tibor

"Fizikailag egyre jobban érzem magam. Az előző szezon végén volt egy hét jég nélküli edzőtáborunk, majd jó volt visszatérni a pályára. Van rajtam nyomás a szurkolók, az edzők, az újságírók részéről, és elvárásaim magammal szemben, de ezzel együtt tudok élni, és igyekszem fokozatosan fejlődni. Négy éve, amikor olimpiai bajnok lettem, azt hittem, onnantól majd a fellegekben fogok járni, de messze nincs így. Minden napért, minden sikerért meg kell küzdeni most is, ráadásul sokan a mi váltónkat akarják letaszítani a trónról" - tette hozzá Liu Shaolin Sándor, utalva a négy évvel ezelőtti győzelemre, amikor a férfi váltó aranyérmet nyert Phjongcshangban.

Jászapáti Petra is úgy fogalmazott, hogy fizikailag jól érzi magát, most még kemény edzések mennek, hogy később már a formába időzítésen legyen a hangsúly.
Nem gondolkodom előre, napról napra szeretnék jól futni. A programot nem én állítottam össze, ez van, ehhez kell igazodni. Igyekszem a kemény edzések mellett sokat olvasni, filmeket nézni, és beszélni a családommal, barátaimmal- mondta a 23 éves szegedi versenyző, aki az első vk-futamgyőztes magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázónak vallhatja magát.

A két Liu és Krueger mellett még két férfi, Jászapáti mellett pedig még egy női magyar versenyző utazhat Pekingbe. A 2-2 férfi és női korist felvonultató vegyes váltóban - amely új szám a játékokon - a két magyar női versenyző helye biztos, ugyanakkor az öt férfi indulót lehet a verseny alatt cserélni.