Társoldalunk:

Szilágyi Áron és Csipes Tamara az Év Sportolója

2022.01.06. 22:00

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron, míg a nőknél a tokióban 500 méteren négyesben arany, egyesben ezüstérmes kajakozó Csipes Tamara lett 2021-ben az Év Sportolója. A hagyományos csapatok között a Tokióban bronzérmes női vízilabda-válogatott, míg az egyéni sportágak csapatversenyében a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmet nyerő női kajaknégyes lett a legjobb. Az év sportpillanatának 10 ezer szurkolói szavazat után Fiola Attila nyári Eb-gólját választotta meg a szakmai zsűri.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 64. alkalommal választotta meg az év legjobbjait. A tavalyi elmaradt gála után idén ismét komolyabb műsorral készültek a szervezők a Nemzeti Színházban: 15 szereplő részvételével négy produkció volt látható. A többek között 21 táncossal egy különleges elődadást is bemutattak, a színpad tíz másodpercenként alakult át sportpályákká, miközben megidézték 2021 legnagyobb sportpillanatait.

Összesen 366-an szavazhattak, és volt miből, illetve kiből választani, hiszen az év legfontosabb eseményén, a tokiói olimpián, például az elmúlt 25 év legjobb szereplésével tündököltek a magyar sportolók.

Az idei gálának is volt díszvendége, mégpedig a korábbi profi országúti kerékpáros, az ír Stephen Roche személyében, aki 1987-ben megnyerte a Giro d'Italiát, a Tour de France-t, valamint az országúti világbajnokságot is. Szereplése abból a szempontból volt indokolt, hogy idén májusban Budapestről rajtol az olasz körverseny, a gálán ki is állították a Giro hatalmas trófeáját.

A gála, természetesen, a Himnusz eléneklésével kezdődött, amit a népszerű énekes, Tóth Gabi tett meg nagyzenekari kísérettel.

A férfiaknál a karrierjét olimpiai aranyéremmel lezáró birkózó, Lőrincz Tamás, a Tokióban 200 méter pillangón ugyancsak aranyérmes úszó, Milák Kristóf, valamint a történelmi, harmadik egyéni ötkarikás aranyérmet nyerő kardvívó, Szilágyi Áron került be az első háromba. A díjat pedig a férfi kardvívás egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron vehette át.

Szilágyi Áron kardvívó (elöl), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (hátul) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

"Nagy öröm számomra, hogy itt állhatok. Köszönöm a kedves szavakat, és a sportújságíróknak, hogy rám szavaztak. Köszönöm a családomnak és a Vasas-családnak is. Gratulálok minden magyar sportolónak, akiknek a sikereinek örülhettem magam is" - mondta Szilágyi Áron, aki legalább ilyen sikeres évet kívánt 2022-re is.

A nőknél a kajaknégyessel aranyérmes Csipes Tamara és Kozák Danuta került a legjobbak közé, előbbi 500 méteren egyesben egy ezüstérmet, míg utóbbi Bodonyi Dórával párban ugyancsak 500 méteren egy bronzérmet is szerzett. A lista harmadik szereplője a kerékpáros Vas Kata Blanka, aki negyedik lett a tokiói mountainbike versenyben, és az országúti világbajnokság mezőnyversenyében is. A díjat Csipes Tamara vehette át Stephen Roche-tól, aki éppen tíz évvel ezelőtt már volt az Év Sportolója.

Csipes Tamara kajakozó az Év Női Sportolója díjazottja az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Mint mondta, örül és jólesik neki az elismerést, de kicsit kellemetlen számára, hogy egy népszerűségi szavazáson különbséget tesznek győztesek és győztesek között. Azt szeretném, hogy szimbiózisban éljünk mi sportolók, a szurkolók és az újságírók. Legyen összefogás, legyünk humánusak, lássuk az embert az eredmények mögött, és ne csak a bombasztikus sikereknek örüljünk - mondta a díjjal a kezében.

Az év edzője díjért Csipes Ferenc (kajak-kenu), Decsi András (vívás) és Selmeci Attila (úszás) közül került ki, mindannyian olimpiai bajnokok (Csipes Tamara és a női kajak négyes, Szilágyi Áron és Milák Kristóf személyében) felkészítőiként pályáztak az elismerésre. Az Év edzője végül Decsi András lett, aki tanítványainak, családjának és a vívás világába őt bevezető édesapjának mondott köszönetet az elismerésért.

Decsi András vívóedző, az Év Edzője díjazottja az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az év csapata címre a hagyományos csapatsportágakban a férfi labdarúgó-válogatott, valamint a férfi és női vízilabda-válogatott pályázott. Az elismerést végül a tokióban a sportág első olimpiai érmét megszerző női pólósok vehették át. 

A magyar női vízilabda-válogatott története első olimpiai érmét szerezte TokióbanForrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyéni sportágakban az olimpiai bronzérmes férfi kardcsapat, a vb-ezüstérmes férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó és az 500 méteren olimpiai bajnok női kajak négyes esélyes tagjai közül került ki a győztes, és nem meglepő módon a zsinórban harmadik olimpiai aranyérmet nyerő kajakosoknak tapsolhattak az egybegyűltek. Csipes Tamara, Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és Kárász Anna közül előbbi beszélt, aki elmondta, nagyon örülnek, hogy a minden évben szállított sikerek után most először a női kajak négyest látták a legjobbnak az újságírók.

Az év sportpillanata díjra a szurkolók több mint 10 ezer szavazata alapján Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a franciák ellen lőtt gólja, Szilágyi Áronnak a tokiói olimpia kard egyéni döntőjében bevitt döntő tusa, valamint az a momentum maradt versenyben, amikor Valter Attila az idei a Giro d'Italián összetettben átvette a vezetést. A díj odaítéléséről már szakmai zsűri döntött: és a nyári foci-Eb legemlékezetesebb pillanatáért járt a gyönyörű váza, amit csapattársa, Schäfer András vett át.

Az év fogyatékkal élő sportolója a férfiaknál Kiss Péter Pál a magyar parasport első kajakozó aranyérmese, a Tokióban ezüstérmes Osváth Richárd vívó és az immár kétszeres paralimpiai bajnok Pálos Péter asztaliteniszező közül, a történelmi aranyat nyerű Kiss Péter Pál vehette át a díjat.

A nőknél Ekler Luca távolugró, Konkoly Zsófia és Pap Bianka úszó volt a jelöltek hármasa. Ratko Kovacic, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke pedig utóbbinak, a Tokióban 100 méter háton aranyérmes Pap Biankának a nevét olvasta fel.

Pap Bianka úszó (b) átveszi az Év Fogyatékos Női sportólója díjat Raymon Blondeltől, az Európai Paralimpiai Bizotság elnökétől (k) és Urr Anitától, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkárától (j) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az év fogyatékkal élő csapata a női kerekesszékes vívóválogatott, a női paraúszó-váltó, illetve a parabocsa vegyespáros közül került ki. A díjat a tokiói olimpián bronzérmes vívók kapták: Danyi Gyöngyi, Hajmási Éva Andrea, Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla.

Veres Amarilla, Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsanna (b-j), a paralimpiai női párbajtőrcsapat tagjai, az Év Fogyatékos Csapata az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Az év e-sportolója díjra a Magyar E-Sport Szövetség (HUNESZ) javaslata alapján Birgány Adrián Raisy és Blazsán Patrik volt esélyes, a díjat pedig utóbbi, a virtuális autóversenyző kapta, aki 2020-ban is díjazott lett.

Blazsán Patrik (b) átveszi az Év E-sportolója díjat Farkas Bertalan űrhajóstól (k) (k) és Gyulay Zsolttól, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójától (j) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-ánForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Az év szabadidősport-rendezvénye a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa lett. További jelelötek voltak: a Balaton-átevezés, az Újpesti Futó és Kerékpáros Fesztivál, valamint az Ultrabalaton futóverseny.

Az MSÚSZ életműdíját a karrierjét az Aranycsapat tagjaival együtt kezdő, majd a kényszermunkatáborokat is megjáró, végül a magyar válogatottban kétszer is bemutatkozó, magyar bajnok és kupagyőztes, a Vasassal BEK-elődöntő és kétszeres Közép-európi Kupa-győztes Raduly József kapta. A 94 éves korábbi sportember a legidősebb élő magyar válogatott labdarúgó.