Vágólapra másolva!
Muhammad Ali nevét minden bizonnyal még az is ismeri, aki soha életében nem látott egy bokszmérkőzést sem. Az amerikai ökölvívó háromszor szerzett nehézsúlyú világbajnoki címet, és a sport világában betöltött legendás státusza miatt 1999-ben az évszázad sportolójának választották. Ali 74 éves korában, hosszas betegsége után halt meg, személyében minden idők egyik legnagyobbja távozott. Unokája, Nico Ali Walsh is a bokszot választotta, és szeretné továbbvinni a legendás nagyapja által hátrahagyott örökséget. A fiatal harcos fél éve kezdte el profi karrierjét, első meccsén pillanatok alatt kiütötte ellenfelét. A fiút óriási tehetségnek tartják, jelenleg a legjobb kezekben fejlődik, és minden esélye megvan arra, hogy egyszer nagyapjához hasonlóan ő is az ökölvívás legjobbjai közé emelkedjen.

Bátran kijelenthető, hogy Muhammad Ali (születési nevén: Cassius Marcellus Clay Jr.) minden idők egyik legnagyobb formátumú bokszolója és sportolója, aki milliók életére volt óriási hatással. Merész, kockázatvállaló személyisége megosztotta az embereket, de számos későbbi ökölvívó és atléta számára jelentett követendő példát.

Ali már 18 éves korában, az 1960-as olimpián aranyérmes lett félnehézsúlyban, később a pályafutása során három alkalommal szerzett nehézsúlyú világbajnoki címet.

Az iszlám vallásra áttérő és polgárjogi aktivista csoportba belépő bokszoló kalandos életet élt, a vietnami háborúban nem vett részt, mert megtagadta a katonai szolgálatot, ezért három évre eltiltották. Visszatérése után is nagy sikereket ért el a szorítóban Ali, aki nem csak kiváló technikájáról, hanem az ellenfelekel szemben alkalmazott pszichológiai hadviseléséről is ismert volt.

hangzott az egyik leghíresebb, később szállóigévé váló mondata. A George Foreman elleni, legendás kinshasai összecsapása után szavaival sem kímélte kiütött ellenfelét. "Ez minden, amit nyújtani tudsz?" - vetette oda riválisának. Stílusát szinte lehetetlen volt kiismerni, kiváló reflexekkel rendelkező, állandóan mozgó, eltáncoló, gyors ökölvívó hírében állt, aki bármilyen kiszámíthatatlan szögből képes volt ütni.

Muhammad Alit tartják minden idők legjobb ökölvívójának Forrás: AFP

Ali 39 évesen vonult vissza a sportágtól, profiként 56 győzelmet aratott (37-et kiütéssel nyert meg) és öt veresége volt.

1996-ban, az atlantai olimpián ő gyújtotta meg a lángot, 1999-ben pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta.

Muhammad Ali több mint 30 éven át küzdött egy szörnyű betegséggel, 1982-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Szervezete 2016-ban adta fel a harcot, légzőszervi panaszokkal vitték kórházba, ahol júniusban meghalt.

A dalai lámával is szoros baráti viszonyt ápoló Ali az élete során falta a nőket, négyszer házasodott meg és folyamatosan voltak alkalmi kapcsolatai.

Fiatalokkal, idősebbekkel, hollywoodi sztárokkal, modellekkel és szobalányokkal is folytatott viszonyt, a 2016-ban meghalt bokszoló után kilenc gyerek maradt, akik között volt örökbefogadott, és olyan is, aki házasságon kívül született.

Még egy olyan ökölvívó soha nem lesz a sporttörténelemben, mint amilyen Muhammad Ali volt, de a legendás bokszoló leszármazottai között akad egy fiatal fiú, aki szeretné továbbvinni a dicső örökséget. A háromszoros világbajnok egyik lányának, Rasheda Alinak a 21 éves fia, Nico Ali Walsh fél éve kezdte el profi ökölvívói karrierjét, jelenleg a középsúlyúak között versenyez.

Nico Ali Walsh is az ökölvívást választotta Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Brandon Magnus

Muhammad Ali unokája, Nico 2000-ben született, Chicagóban. Édesanyja, Rasheda regényíró és nyilvános előadó, édesapja, Robert Walsh pedig az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott őrmestere. A "The Ghost" (A Szellem) becenévre hallgató sportoló 2021 augusztusában állt profinak, 30 amatőr mérkőzéssel a háta mögött.

Az élsport mellett üzleti tanulmányokat is folytató Nico azzal a Bob Arummal szerződött, aki 27 mérkőzést menedzselt annak idején Muhammad Alinak. A nemrégiben 90. születésnapját ünneplő promóter hatalmas névnek számít az ökölvívás világában, ő támogatja a jelenlegi legjobb nehézsúlyú bokszolót, a WBC (Bokszvilágtanács) övét őrző Tyson Furyt is.

Tyson Fury a ringben köszöntötte fel a születésnapos Bob Arumot:

mondta Bob Arum Nico első profi összecsapása előtt.

"Remélhetőleg a fiú a nagyapja nyomdokaiba léphet majd. Ő egy nagyszerű fiatalember, éppen olyan, amilyennek Muhammad Ali unokájának lennie kell" - tette hozzá Arum, aki először 1966-ban szervezett mérkőzést minden idők legjobb bokszolójának.

Bob Arum szerint Muhammad Ali unokája előtt fényes jövő áll Forrás: BBC Sport

- mondta a fiatal ökölvívó.

Nico első profi mérkőzése a vártnál is simábban ment. A 21 éves harcos hihetetlenül könnyedén győzte le ellenfelét, Jordan Weekset, akit döbbenetes módon 70 másodperc alatt kiütött. Az augusztus 14-én Oklahomában megrendezett középsúlyú csata már az első menet vége előtt befejeződött.

Muhammad Ali unokája gyakorlatilag a mérkőzés elején nekiesett a riválisának, brutális jobbegyenesekkel támadott, többször is alaposan eltalálta Weekset, aki nem tudott reagálni a gyors és pontos ütésekre.

A megrendített amerikai öklözőt még az etap vége előtt le is léptette a vezetőbíró, Ali Walsh így technikai kiütéssel (TKO) nyerte meg első profi küzdelmét.

"Ez az egész egy érzelmes utazás számomra, teljességgel felülmúlta a várakozásaimat. Természetesen a nagyapámra is sokat gondolok, nagyon hiányzik nekem" - mondta fantasztikus debütálása után Ali Walsh, aki azzal tisztelgett Muhammad Ali előtt, hogy a meccsen ugyanabban a fehér boksznadrágban harcolt, amelyet legendás nagyapja hordott.

Nico második profi mérkőzésére október 23-án, az atlantai Georgiában került sor honfitársa, James Westley II ellen. Első meccséhez hasonlóan ezúttal is kezdeményező és domináns harcstílust vett fel, már a második menetben a padlóra küldte az ellenfelét egy jobbegyenessel. Ali Walsh a harmadik etapot is lendületesen kezdte, újabb ütésekkel kényszerítette térdre Westleyt, akinek az edzője inkább bedobta a törülközőt, hogy megkímélje tanítványát a további pofonoktól.

mondta második meccse után magabiztosan az ismét TKO-val diadalmaskodó győztes.

Nico harmadik profi bokszmeccsét New Yorkban, az ikonikus Madison Square Gardenben rendezték, éppen ott, ahol nagyapja is számtalan győzelmet aratott.

Muhammad Ali ebben az arénában vívta az évszázad mérkőzésének elnevezett Joe Frazier elleni ütközetet is 1971-ben,

amikor elszenvedte első profi vereségét.

Ali Walsh ellenfele ezúttal Reyes Sanchez volt, aki 6-0-s mérleggel várta az ütközetet. A 29 éves amerikai ökölvívó veretlenségének magabiztos teljesítménnyel vetett véget Nico, a fiatal sztár egyhangú pontozás után szállhatott ki győztesen a ringből. Ez volt az első mérkőzése, amit nem kiütéssel nyert meg, de aligha bánja, hiszen továbbra is százszázalékos, mindhárom eddigi profi csatáját megnyerte. A 21 éves öklöző ezen a mérkőzésen is nagyszerűen bokszolt, fürgébb volt ellenfelénél, erőteljes ütéseivel szemben Sanchez tehetetlen volt.

Nico Ali Walsh három győzelemmel indította profi ökölvívói karrierjét Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sarah Stier

"Megtiszteltetés volt itt harcolni. Szeretnék tanulni minden egyes mérkőzésből. Már azzal elértem a csúcsot, hogy itt bokszolhatok, de tovább akarok fejlődni. Egyre erősebb ellenfelekkel küzdök meg, gyorsan kell tanulnom, hogy szintet léphessek" - mondta Ali Walsh a harmadik győzelmét követően.

Amit legendás nagyapja hagyott maga után, az óriási teherként nehezedhet Ali Walsh vállára, hiába versenyez más súlycsoportban, az összehasonlítás elkerülhetetlen, még ha három meccs után ez korainak is tűnik.

Az ifjú harcos nagyon büszke arra, hogy minden idők egyik legjobb bokszolójának a rokona, de próbálja a saját útját járni, és nem érzi azt, hogy plusz nyomás lenne rajta.

"Szerettem a személyiségét, a stílusát, de határozottan kijelenthetem, hogy ez nem helyez rám extra nyomást. Valójában erőt ad nekem, hiszen szenzációs sikereket ért el.

Határozottan más személyiségünk van, ha a médiáról van szó, de szeretem azokat a harcosokat, akik úgy viselkednek, mint ő. A közönség számára ő a valaha élt legnagyobb bunyós és talán a legnagyszerűbb ember, de számomra ő elsősorban a legnagyszerűbb nagypapa volt" - jellemezte Muhammad Alit a tehetséges utód.

Az biztos, hogy három győzelme nagy önbizalmat adott Nicónak, aki magabiztosan készülhet a következő összecsapására. A hírek szerint január 29-én kerül sor a negyedik mérkőzésére az oklahomai Tulsában, ahol tavaly augusztusban debütált a profik között. Muhammad Ali unokája a legjobb kezekben fejlődhet, mert nem csak a promótere, Bob Arum, hanem az edzője is megegyezik Tyson Furyéval. Sugarhill Steward a brit sztárbokszolót már számos nagyszerű győzelemhez hozzásegítette, és szakmai hozzáértése Ali Walsh karrierjének is hatalmas lökést adhat.

A már most 10 millió dolláros vagyonnal rendelkező bokszolónak egyébként éppen Tyson Fury az egyik kedvenc harcosa, mert a brit világbajnok a nagyapjára emlékezteti.

Sugarhill Steward tapasztalata sokat segíthet Nico Ali Walsh-nak Forrás: redacaoemcampo.com

Muhammad Ali unokája minden bizonnyal teljesen más utat jár majd be, mint egykori világklasszis nagyapja, de minden esélye megvan arra, hogy hatalmas sikerekben legyen része. Szenzációs, látványos mérkőzésekkel és remek eredményekkel indította profi karrierjét, jobbkezes ütései kifejezetten félelmetesek, fürgeségével és technikájával képes meglepni az ellenfeleket. A tehetséges bokszoló felkészülését a legjobb szakemberek segítik, ha mentálisan is erős marad és bírja a nyomást, akkor az ökölvívás legnagyobb klasszisai közé emelkedhet.