Társoldalunk:

Meghalt három lengyel hegymászó a Magas-Tátrában

2022.01.09. 22:35

Meghalt három lengyel hegymászó a szlovákiai Magas-Tátrában. Holttestüket kétnapos kutatás után vasárnap találták meg - közölte a szlovákiai Hegyimentő Szolgálat.

Pénteken nem sokkal éjfél előtt egy lengyel turista lépett kapcsolatba a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletével.  Ő és három barátja pénteken reggel 7:00 órakor indult el Sziléziai-házból (Sliezsky dom) a Batizfalvi-tó irányába,  ahonnan hárman a Batizfalvi-próbán keresztül a Gerlachfalvi-csúcsra, a bejelentő pedig az Osztervára indult tovább - közölte a magas-tatra.info.

A megbeszéltek szerint aznap este kellett volna találkozniuk a Tátraszéplakon hagyott autójuknál, amellyel aznap reggel érkeztek Lengyelországból. A bejelentő péntek délelőtt 10 és 11 óra között lépett velük utoljára telefonos kapcsolatba. 

Vasárnap déli órákban a hegyimentők három testet találtak a Kis-Gerlachfalvi-csúcs déli oldala alatt, sajnos életjelek nélkül. 

A hegymászók a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs, a Magas-Tátra és a Kárpátok legmagasabb ormának déli oldalán próbáltak meg felmászni vagy leereszkedni.

Jelenleg folyik annak megállapítása, hogy a lengyel hegyi vezetőnek, aki szintén az áldozatok között van, volt-e képesítése a térségre - közölték.