Nem engedett a bíróság, hétfőn tárgyalják Djokovics vízumügyét

Horizontal
Members of the local Serbian community rally outside a government detention centre where Serbia's tennis champion Novak Djokovic is staying in Melbourne on January 9, 2022, with Djokovic set for his day in court on Monday 10 to challenge the shock cancellation of his visa over Covid rules, which threw the world number one's Australian Open plans into disarray. (Photo by William WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy helyi bíróság elutasította az ausztrál kormány kérelmét, hogy szerdán legyen a meghallgatás a teniszsztár Novak Djokovics vízumbotrányának az ügyében. Az első tárgyalásra így már helyi idő szerint hétfőn délelőtt sor kerül.

Anthony Kelly bíró azzal indokolta a döntését, hogy nincs olyan precedens az ausztrál jogrendben, ami lehetővé tenné a tárgyalás halasztását. Hogy a döntése melyik félnek kedvez, az nem világos.

A világelső, hússzoros Grand Slam-győztes Novak Djokovics múlt hét csütörtökön érkezett meg az év első GS-versenyére Melbourne-be, azonban a repülőtéren az ausztrál hatóságok megtagadták tőle a belépést, miután kiderült, hogy nincs beoltva (ez igazából köztudott volt), és nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy milyen indokkal nem vette fel az oltást. Így visszavonták a vízumát és kiutasították az országból.

A bírósági meghallgatásig egy karanténhotelben helyezték el, miközben az ügyvédei lázasan dolgoztak, dolgoznak azon, hogy az ausztrál törvényeknek megfelelő dokumentummal támasszák alá, hogy a szerb sportoló miért nem vette fel a vakcinát. A legutóbbi érvük az volt, hogy Djokovics december közepén átesett a koronavírus-fertőzésen, ez azonban még mindig kevés: egyrészt erről sincs hivatalos orvosi dokumentum, másrészt a jelzett időpontban Djokovics egy nagyszabású rendezvényen is részt vett Belgrádban, amikor megjelent az őt ábrázoló bélyegsorozat.

Harmadrészt pedig az ausztrál szabályok értelmében csak az aktív fertőzöttség mentesít az oltás alól, az nem elég, hogy valaki korábban átesett rajta.

Az Australian Open január 17-én rajtol, a szervezők pedig már szeretnék tudni, hogy mi lesz Djokovics sorsa, töröljék-e a meccseit, vagy számolhatnak vele, hogy esetleg Melbourne-ben előzi meg a hozzá hasonlóan 20-20 GS-győzelemmel az örökranglista élén álló Roger Federer, Rafael Nadal kettőst.