Társoldalunk:

Hétfőn még nem döntenek Novak Djokovic esetleges kiutasítása ügyében

2022.01.10. 12:38

Hétfőn még biztosan nem dől el, hogy részt vehet-e a jövő héten kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon a világranglistát vezető Novak Djokovic, akinek fellebbezését elfogadta az ausztrál szövetségi bíróság, így a 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes szerb játékos visszakapta a vízumát.

A The Age című ausztrál napilap arról írt, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hétfőn biztosan nem dönt Djokovicról, a következő napokban viszont neki van lehetősége arra, hogy kiutasítsa a szerb sztárt az országból. 

A 34 éves teniszező a bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék a hétfői ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása "indokolatlan" volt. 

Djokovic szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Hétfőn még nem születik döntésForrás: AFP/Patrick Hamilton

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta. A szerb parlament szóvivője, Ivica Dacic aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Djokovicot Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Djokovic egyik nagy riválisa, a szintén 20-szoros GS-tornagyőztes spanyol Rafael Nadal "cirkusznak" nevezte a jelenleg is zajló ügyet,  és hozzátette, függetlenül attól, hogy ő egyetért-e Djokoviccsal, vagy sem, a bíróság ítéletet hozott, melynek érvényben kellene maradnia. 

Úgy döntöttek, hogy elindulhat a tornán, és szerintem ez volt a legsportszerűbb, amit tehettek"  - nyilatkozta Nadal a spanyol Onda Cero rádiónak.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, míg a vele Melbourne-ben történteket Szerbiában fogadta óriási felháborodás.