Hihetetlen fordulat Novak Djokovic ügyében

2022.01.10. 07:39

Ausztráliában hétfőn ülésezett a bíróság Novak Djokovic ügyében. A szerb teniszsztár az Australian Openre érkezett Melbourne-be, de a hatóságok megtagadták a belépését az országba, ezért napok óta egy olyan hotelben tartózkodott, ahol a menekültjogot kérőket is elszállásolják.

Egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozott hosszú napokig Novak Djokovic, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt.

A teniszező ügyében hétfőn ülésezett a bíróság, magyar idő szerint reggel fél nyolc körül született meg az az ítélet, miszerint Djokovic maradhat az országban.

Anthony Kelly bíró ítélete szerint jogtalanul törölték a szerb játékos vízumát, aki így maradhat Ausztráliában. A döntés értelmében az ausztrál kormány fedezi az eddigi procedúra költségeit, Djokovic pedig elhagyhatja a szállodát, vissza kell kapnia az okmányait is.

Djokovic elhagyhatja a melbourne-i Park Hotelt és visszakaphatja az útlevelét isForrás: AFP/Marco Bertorello

Djokovic nem mindennapi esete itt még nem ér véget feltétlenül happy enddel. A bíróság ugyan a szerb javára ítélt, de a kormány még mindig közbeléphet. A bevándorlásügyi miniszter, akár újra dönthet úgy, hogy elveszi a vízumot Djokovictól.

Az ausztrál törvények értelmében a miniszternek kivételes döntési helyzete van a vízumok ügyében, és akár évekre is kitilthatja a játékost az országból.

Az ítélet után egyébként 30 perccel már el is kell engednie a hatóságoknak Djokovicot, akinek a szállodája előtt nagyjából 100 támogatója gyűlhetett össze, ők hangosan énekelve és táncolva vették tudomásul a döntést.

Korábban az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

A később nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján az is kiderült, hogy Djokovic nincs beoltva a koronavírus ellen. 

A szerb elmondása szerint kétszer esett át a betegségen. Először még 2020 júniusában, majd legutóbb december 16-án produkált pozitív mintát.

Ajánlataink