Társoldalunk:

Egy texasi terapeuta doppingszereket árult a tokiói olimpián

2022.01.13. 08:17

Egyesült államokbeli ügyészek azzal vádolnak egy természetes gyógymódokra szakosodott texasi terapeutát, hogy teljesítményfokozó szereket adott el olyan sportolóknak, akik szerepeltek a tavaly nyári tokiói olimpián.

A manhattani szövetségi ügyészség nem nevezte meg a versenyzőket, de a terapeutát, Eric Lirát szerdán őrizetbe vették és bíróság elé kell állnia.

Több beazonosítható adat alapján úgy tűnik, hogy az egyik versenyző a nigériai sprinter, Blessing Okagbare, akit doppingolás miatt néhány órával az olimpiai 100 méteres elődöntője előtt felfüggesztettek.

A büntetőfeljelentés szerint Lira azután bukott meg, hogy a meg nem nevezett atléta tesztje pozitív lett emberi növekedési hormonokra. A vényköteles üvegek és fiolák fizikai bizonyítékai mellett állítólag egy sor, Lira és az atléta közötti titkosított szöveges üzenetre is fény derült, amikor a sportolót a határőrök megállították, amikor Tokióból visszautazott az Egyesült Államokba.

Állítólag a nigériai Blessing Okagbare az egyik atlétika, aki vett Lira tiltott szereibőlForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az üzenetekben Lira - aki magát El Paso-ban élő kineziológusnak és természetgyógyásznak nevezte - látszólag hamisított emberi növekedési hormonok és a vérépítő erythropoetin használatát ajánlotta, amelyeket Közép- és Dél-Amerikából szerzett be.

A Lira által terjesztett szerek között az ügyészek vádirata szerint növekedési hormonok és eritropoetin (EPO) volt.

Ez az első olyan doppinggal kapcsolatos amerikai bűnügyi eljárás, amely a tokiói játékokon részt vett sportolókat érint.

A japán főváros eredetileg 2020-ban rendezte volna meg a nyári olimpiát, azonban azt a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották.