Ausztrália újra kitoloncolta Novak Djokovicot

Novak Djokovic tenisz
Serbia's Novak Djokovic smashes his racquet as he plays against Germany's Alexander Zverev during their men's singles quarter-final match on day nine of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 16, 2021. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Pénteken magyar idő szerint kora reggel az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a szerb Novak Djokovic vízumát és ezzel a sportolót újra kitoloncolták az országból - jelentette a BBC.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke tehát meghozta a döntését.

Az ausztrál kormány második alkalommal vonta vissza Djokovic vízumát, aki úgy tartózkodik az országban, hogy egyetlen oltással sem rendelkezik a koronavírus ellen.

- ez áll a bevándorlásügyi miniszter közleményében, aki így folytatta:

A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a COVID-19 világjárvány kapcsán."

A törvény lehetővé teszi a miniszter számára, hogy mindenkit kitoloncoljon, akiről úgy véli, hogy potenciálisan veszélyeztetheti az ausztrál emberek egészségét, biztonságát vagy az ország rendjét.

A kitoloncolás azután történt, hogy Djokovic hazudott a bevándorlási hatóságnak. Hazug nyilatkozatot tett az utazási űrlapján – amelyben azt állította, hogy az érkezését megelőző 14 napban nem utazott el máshova, miközben valójában Spanyolországban járt.

A lépés azt is jelenti, hogy Djokovicsot valószínűleg három évre eltiltják új ausztrál vízum megszerzésétől.

A szerb játékos azonban a hírek szerint nem adja fel, s kész bíróságon újra megtámadni a miniszter döntését. Az idő azonban sürget, mert az év első Grand Slam versenye hétfőn elkezdődik. A verseny sorsolását már egy nappal korábban megejtették, s Djokovic neve ott van a főtáblán az első kiemelt helyen.

Amennyiben egy újabb bírósági döntés a szerb világelsőnek ad igazat, akkor az országban maradhat, de kérdés, hogy a hétvégén lesz-e olyan bíró és bíróság, amely ezt a döntést meghozza. Jelen állás szerint Djokovicnak a lehető legrövidebb időn belül el kell hagynia az országot.

Ausztrália először 2022. január 6-án vonta vissza az oltásellenes nézeteiről ismert Djokovic vízumát. Azon a napon, amikor a szerb sportoló megérkezett az ötödik kontinensre. Az ügy hatalmas botrányt kavart. Djokovicot azonnal egy karanténhotelbe vitték, ahol 5 napot töltött. Közben a sportoló ügyvédei keresetet nyújtottak be a bíróságon, s a későbbi tárgyalás során a bíró a szerb játékos számára kedvező döntést hozott. Így szabadulhatott ki Djokovic a karanténhotelből, így kezdhette meg az edzéseket és így kerülhetett fel a neve az év első Grand Slam versenyének főtáblájára.