Társoldalunk:

Djokovic egyelőre maradhat Ausztráliában

2022.01.14. 12:07

Pénteken magyar idő szerint kora reggel az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a szerb Novak Djokovic vízumát, amivel úgy tűnt, véget ért a régóta húzódó ügy Djokovic és az ausztrál hatóságok között, a szerbnek haza kell térnie, nem indulhat az Australian Openen. Az eset, mint az már rég kiderült, azonban nem ennyire egyszerű. Magyar idő szerint péntek délelőtt még ülésezett az ausztrál bíróság, ahol kimondták, egyelőre nem kell elhagynia az országot a szerb világelsőnek.

„Éltem azzal a jogommal amely miniszterként megillet. Novak Djokovic vízumát töröltem, mégpedig azon az alapon, hogy ez a döntés közérdek volt Ausztráliában" – volt olvasható az Alex Hawke miniszter által jegyzett iratban péntek délelőtt.

Djokovic jogi csapata természetesen nem hagyta annyiban a dolgot és még pénteken, magyar idő szerint újra a bíróság elé került az ügye, ráadásul újra ugyanaz a bíró, Anthony Kelly tárgyalta az ügyét, aki már egyszer kedvező ítéletet hozott az ügyében.

A meghallgatáson elhangzott, hogy Djokovic egyelőre nincs őrizetben, ugyanazon a helyen tartózkodik, ahol a karanténhotelből való távozása óta. Nick Wood, Djokovic ügyvédje azt kérte, hogy hallgassák meg ügyfelét is, ebbe pedig az államot képviselő Stephen Lloyd is belement. Helyi idő szerint vasárnap kell megjelennie a bíróságon Djokovicnak, akit addig biztosan nem utasítják ki az országból.

Lloyd javaslata szerint Djokovic szombat reggel 8-kor kerülne őrizet alá, de ügyvédeivel egyeztethet majd szombat délelőtt. Ezt követően újra őrizet alá veszik, majd vasárnap lesz egy bírósági tárgyalás, ahol várhatóan végleges döntés születik arról, hogy maradhat-e és indulhat-e az év első Grand Slam-tornáján.

Wood, Djokovic ügyvédje szerint jogában áll ezt tennie a hatóságoknak, de fel kell készülniük emiatt egy újabb hatalmas "médiacirkuszra".

Ausztrália először 2022. január 6-án vonta vissza Djokovic vízumát. Azon a napon, amikor a szerb sportoló megérkezett az ötödik kontinensre. Az ügy hatalmas botrányt kavart. Djokovicot azonnal egy karanténhotelbe vitték, ahol öt napot töltött. Közben a sportoló ügyvédei keresetet nyújtottak be a bíróságon, s a későbbi tárgyalás során a bíró a szerb játékos számára kedvező döntést hozott. Így szabadulhatott ki Djokovic a karanténhotelből, kezdhette meg az edzéseket és így kerülhetett fel a neve az év első Grand Slam-versenyének főtáblájára.