Hosszú Katinka: Nem gondolkozom a visszavonuláson

HOSSZÚ Katinka
Tokió Tokió, 2021. július 24. Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én. Hosszú Katinka döntős. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bár a napokban arról szóltak a hírek, hogy Hosszú Katinka befejezi a pályafutását, a háromszoros olimpiai bajnok elmondta, egyszer biztosan eljön ez a pillanat, de még nem most.

"Én? Hiszen nem tettem és mondtam semmit"

– reagált Hosszú Katinka a Nemzeti Sport azon felvetésére, hogy uborkaszezon van, mégis képes felkavarni az állóvizet. Néhány napja ugyais futótűzként söpört végig a médiában, hogy a háromszoros olimpiai bajnok a visszavonulását tervezi. "Azt nem mondom, hogy így van rendjén, de

az évek során azért már hozzászokhattam ahhoz, hogy olyanok jelennek meg rólam, melyek kapcsán még én sem tudom, miről is van szó – ki és honnan vette az információkat"

- tette hozzá.

Hosszú Katinka nem tervezi a visszavonulást Forrás: MTI/Kovács Tamás

A lap konkrétan rákérdezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónál, hogy tervezi-e a visszavonulását.

"Nem. Biztos, hogy egyszer visszavonulok, és az is biztos, hogy már sokkal kevesebb van előttem, mint mögöttem az úszásban – a sajtóban megjelent állítások között szerepelt egy igaz kijelentés is, hiszen valóban harminchárom éves leszek májusban, és ezt azért kicsit sajnálom, mert még mindig élvezem az úszást.

Az évek során megtanultam, hogy mindig az út a fontos. Az az út, amelyik ahhoz vezet, hogy elérjem a célomat. Most, hogy elkezdték rebesgetni, hogy visszavonulok, mindez csak még inkább megerősödött bennem – ahogyan az is, hogy talán még jobban értékelem, hogy úszó lehetek, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Jelenleg Tenerifén edzőtáborozom, naponta öt órát úszom, és a napon! Ezt nagyon élvezem, ahogyan azt is, hogy miközben a tornateremben izzadok, az óceánt látom. Tényleg úgy érzem, hogy ez egy olyan hivatás, amelyet imádok, amelyikben az egyik legjobb vagyok a világon – mindezt addig élvezném, amíg csak lehet.

A visszavonulás kapcsán tényleg nincs semmiféle terv a fejemben."

A tokiói nyári olimpiáról és az azt követő időszakról is mondott pár szót.

"Ez az olimpia nekem más volt, mint a korábbi versenyek,

hiszen hatványozottan éreztem a külső nyomást, viszont Tokió után pihentem egy nagyot,

s ezalatt még csak nem is gondolkoztam azon, mikor megyek le újra az uszodába, de egy idő után azért elkezdett hiányozni az úszás – és nem az az érzés, hogy nyerek, még csak nem is az eredményhirdetések, vagy az, hogy a győzelem után rólam írnak sokan és sokat, hanem a munka, az, hogy a versenyeken hogyan dolgozik bennem az adrenalin, hogy a testem jó állapotban van, és az, hogy ilyenkor szinte bármire, mindenre képes vagyok."

Hozzátette, egyértelműen kijelenthetjük, hogy ő aztán tényleg megsínylette a koronavírus-járványt. Utál kifogásokat keresni,

Tokió előtt sem tette, noha valójában azt sem tudta, mi történik vele és körülötte.

"Egyszerűen nem voltak kapaszkodóim, nagyjából nyolc éve nem történt olyan velem, mint a járvány idején. Nem voltak versenyek, nem haladtam a megszokott út mentén, nem tudtam egyről a kettőre lépni, kicsit úgy éreztem, emiatt hátrányban is vagyok a többiekhez képest. Nem maradt más hátra, meg kellett próbálnom ebből a helyzetből is kihozni a legtöbbet."

Hosszú Katinka élvezi az úszást Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elárulta, hogy jó ideje benne van már az élsportban, így sejtette, hogy bántani fogják, ha nem sikerül neki az olimpia.

"Az imént azért beszéltem a Tokió előtti nyomásról, mert ezúttal ezt hatványozottan éreztem – a

Emellett viszont végig bennem volt, és így is gondolom: mindig a teljes képet kell nézni, én pedig nyertem már olimpiát korábban. Háromszor is."

A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatja el.