16 másodperc alatt végezte ki ellenfelét a legendás Evander Holyfield fia

Evan Holyfield v Travis Nero GettyImageRank2 Horizontal SPORT BOXING
DAYTONA BEACH, FLORIDA - FEBRUARY 08: Evan Holyfield swings with body shots on Travis Nero in the first round of their fight at Hard Rock Hotel Daytona on February 08, 2020 in Daytona Beach, Florida. Harry Aaron/Getty Images/AFP (Photo by Harry Aaron / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Evander Holyfield az ökölvívás történetének legjobbjai közé tartozott, pályafutása során négyszer szerzett nehézsúlyú világbajnoki címet. A legendás sportolót a legtöbben valószínűleg arról ismerik, hogy ő volt az, akinek Mike Tyson leharapott a füléből egy darabot kettejük ikonikus összecsapásán 1997-ben. Holyfield nem mondott le arról, hogy újra megküzdjön Tysonnal, de 59 évesen már érthetően nem az a zseniális bokszoló, aki egykor volt. Tizenegy gyermeke közül a 24 éves Evan szintén ökölvívó lett, és annyira tehetséges, hogy saját apja szerint még nála is jobb harcossá válhat. A fiatal bunyós az első profi meccsén 16 másodperc alatt ütötte ki ellenfelét, és azóta sem lassít, eddigi összes mérkőzését kivétel nélkül megnyerte. Evan mindent el akar követni azért, hogy nevét apjával együtt a boksz halhatatlanjai között emlegessék, és jelenleg a legjobb úton jár ahhoz, hogy valóra váltsa élete álmát.

Evander Holyfieldet az ökölvívás valaha volt legnagyobbjai között tartják számon, a legendás harcos lett 2000-ben a sportág történetének első bokszolója, aki négyszer is nehézsúlyú világbajnoki címet szerzett. Pályafutása során számos emlékezetes mérkőzést vívott, többek között Riddick Bowe, Lennox Lewis vagy éppen John Ruiz ellen, de a legtöbben talán a Mike Tysonnal szembeni rivalizálásáról ismerik.

A két sztár először 1996-ban mérkőzött meg egymással, és az ütközetet Holyfield nyerte meg technikai kiütéssel (TKO) a 11. menetben. A visszavágóra 1997 júniusában került sor, és az összecsapás arról maradt emlékezetes, hogy a fogvédője nélkül harcoló

Tyson a harmadik menetben leharapott egy darabot ellenfele füléből, majd a véres cafatot a padlóra köpte.

Holyfield üvöltött a fájdalomtól, azonban a meccset percekkel később folytatták, és Tyson az ellenfele másik fülébe is bele akart harapni, de célt tévesztett. Az arénában a kivetítőkön visszanézték a történteket, majd a 12 menetesre tervezett csúcsrangadót félbe szakították, "Iron Mike-ot" pedig leléptették.

"Elképzelhető, hogy Tyson számára ez volt az egyetlen lehetőség, hogy anélkül jöjjön ki a harcból, hogy kiütöm.

- mondta 20 évvel az ikonikus csata után Holyfield, akinek plasztikai sebésze állítólag visszavarrta a füldarabot, ám ennek ellenére a mai napig látszik a harapás nyoma.

Sokáig arról szóltak a hírek, hogy Holyfield 2021-ben újra megmérkőzik Tysonnal, hogy visszavágjon a sporttörténelem leghíresebb harapásáért, ám végül nem került sor kettejük harmadik ütközetére. Ettől függetlenül a klasszis ökölvívó tavaly szeptemberben, nem sokkal az 59. születésnapja előtt visszatért a ringbe, ám simán kikapott a kevert harcművészet (MMA) korábbi bajnokától, a 44 éves Vitor Belforttól.

A nyolcmenetesre tervezett mérkőzés csupán 1 perc 49 másodpercig tartott, mert a bokszlegenda nem tudott mit kezdeni brazil ellenfele gyors ütéseivel.

Holyfield (jobbra) hamar padlót fogott Belfort ütéseitől Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Holyfieldnek ez volt az 58. mérkőzése profi pályafutása során, mérlege 44 győzelem (29 KO), 11 vereség és 2 döntetlen.

Ezt megelőzően 10 évvel korábban, 2011-ben lépett ringbe, majd 2014-ben bejelentette visszavonulását. A továbbiakban sem kizárt, hogy folytatja pályafutását, és még mindig van rá némi esély, hogy a nemsokára 60 éves bokszoló újra megküzdjön Mike Tysonnal.

Az biztos, hogy Evander Holyfield már túljutott pályafutása csúcsán, viszont 11 gyermeke közül az egyik, a most 24 éves Evan szintén az ökölvívást választotta, és teljesítménye alapján könnyen elképzelhető, hogy továbbviszi világklasszis édesapja örökségét.

A 188 cm magasra nőtt sportoló, születési nevén Eleazar Holyfield, a nemzetközi ökölvívás egyik feltörekvő sztárja, jelenleg a váltósúlyúak között versenyez. A tehetséges harcos - akinek az egyik testvére, Elijah profi amerikaifutball-játékos, az NFL-ben szereplő Cincinnati Bengals tagja - Atlantában töltötte gyerekkora jelentős részét, és 9 évig bokszolt az amatőrök között, kifejezetten figyelemre méltó eredményekkel.

Evan 12 éves kora óta profi bokszoló akart lenni, és egyik legnagyobb álma, hogy apja mellett egyszer ő is bekerüljön a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába.

Evan Holyfield a nemzetközi ökölvívás egyik legígéretesebb tehetsége Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Steve Marcus

Az ifjabb Holyfield profi debütálására a sportág egyik legnagyobb szentélyében, a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arénában került sor 2019 novemberében. A fiatal tehetség ellenfele a szintén amerikai Nick Winstead volt, ám a négymenetesre tervezett mérkőzés nem tartott túl sokáig. Holyfield azonnal nekiesett ellenfelének, fürge mozgásával és gyors ütéskombinációival pillanatok alatt megrendítette riválisát, aki padlót fogott. Winstead szerette volna folytatni a mérkőzést, de a vezetőbíró a látottak alapján leléptette, így

Evan első profi mérkőzése mindössze 16 másodpercig tartott és technikai KO-val ért véget.

Teljesen fókuszban voltam, csak Isten volt velem" - mondta első profi küzdelme után a győztes.

Remekül sikerült bemutatkozása után megtartotta lendületét az ifjú sztár és sorra nyerte a mérkőzéseket. Evan még mindig veretlen, jelenleg 8 meccsből 8 győzelem a mérlege, és elképesztő módon ezekből 6-szor kiütéssel múlta felül ellenfelét. Saját imidzsét és karrierjét tudatosan építi fel, és gondosan ügyel arra, hogy hiteles maradjon.

"Mindig egy tanulási folyamat, amikor az ember végigjárja a profi ökölvívói karrier kezdeti lépcsőfokait.

- mondta Evan, aki önkéntesként is segíti a tehetséges, fiatal bokszolókat, hogy példát mutasson számukra.

Evan Holyfield eddig az összes profi mérkőzését megnyerte Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

Az első küzdelmem 16 másodpercig tartott, az alapján nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de azt gondolom, hogy minden egyes mérkőzésből tanultam valamit. Egyre nagyobb kaliberű és szívósabb ellenfelekkel küzdök meg, ez sokat segít a fejlődésben" - nyilatkozta egy korábbi interjújában.

Evander Holyfield fiának eddigi legutolsó összecsapása kifejezetten emlékezetesre és látványosra sikeredett, ráadásul hazai közönség előtt léphetett szorítóba, ugyanis az amerikai Charles Stanford elleni mérkőzést szülővárosában, Atlantában rendezték tavaly októberben. Az első menet még kiélezett küzdelmet hozott, ám a második etapban a fiatal harcos egy remekül kivitelezett mozdulatsornak köszönhetően kiütötte ellenfelét.

Holyfield előbb egy balhoroggal rendítette meg Stanfordot, majd egy villámgyors jobbkezes ütéssel küldte padlóra riválisát, aki képtelen volt reagálni a hatékony kombinációra.

A vezetőbíró véget vetett az összecsapásnak, a ring közelében ülő Evander Holyfield is örömmel nyugtázta fia újabb szenzációs sikerét.

Az 59 éves bokszikon rendkívül büszke volt a fiára, a mérkőzés után közösen ünnepelték meg Evan nyolcadik profi győzelmét. Evander Holyfield tisztában van azzal, hogy az általa hagyott örökség nagy teherként nehezedhet tehetséges gyerekére, de szerinte neki nem szabad ezzel foglalkoznia, csakis az a fontos, hogy a saját karrierjére koncentráljon.

Mondtam neki, hogy a boksz nem való mindenkinek, de ő imádja ezt a sportot. Az ökölvívás egy kemény meló, sok időt kell rá szánni, és hatalmas önbizalomra van szükséged, hogy a ringbe szállj" - árulta el a korábbi világbajnok, aki inkább apaként és tanácsadóként tekint önmagára, mintsem trénerként vagy menedzserként.

"Nagyon jól ismerem a boksz világát, de az én helyzetem teljesen más volt, mint az övé. Az édesapám nem volt nehézsúlyú világbajnok és nem volt gazdag anyám sem. Mindenemet az ökölvívásnak szenteltem, mert ez volt az egyetlen dolog, amit segítség nélkül megtehettem" - emlékezett vissza saját körülményeire Evander Holyfield.

Evander Holyfield szerint a fia egyszer még nála is jobbá válhat Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Brandon Magnus

"Mindig ott van mellettem, hogy tanácsokkal lásson el, de én nem akarok az ő hírnevéből élni.

- nyilatkozta elszántan a 24 éves harcos, aki többször is elmondta, hogy szeretné, ha legendás apja harmadszor is összecsapna Mike Tysonnal.

"Nem akarom, hogy az apámat megverjék, és nem is hiszem, hogy veszítene. Jó formában van, sokat edz, hogy a megfelelő szinten legyen. Remélem, hogy sor kerül a harmadik bunyójukra, nagyszerű lenne újra látni kettejük csatáját a ringben" - mondta korábban Evan.

Ha össze is csap egyszer Mike Tysonnal, az ökölvívásban jelentős sikereket már valószínűleg nem fog elérni Evander Holyfield, aki az 1980-as és a 90-es években cirkálósúlyban és nehézsúlyban is a világ legjobbjai közé tartozott. Tapasztalatával viszont rengeteget segíthet fiának, Evannak, aki előtt fényes jövő áll, és ha így folytatja, idővel a legnagyobbak között tarthatják számon. A remek fizikai adottságokkal rendelkező ökölvívó villámgyors lábmunkájával, kiváló reflexeivel és erőteljes ütéseivel rendre gondot okoz ellenfeleinek, akik általában nem ússzák meg a kiütéses vereséget. Ha Evan Holyfield mentálisan is erős marad és tovább járja saját útját, akkor beteljesítheti álmát, és édesapja mellett helyet kaphat az ökölvívás halhatatlanjai között.