Társoldalunk:

Hosszú Katinka a visszavonulásáról beszélt

2022.01.21. 17:05

A Sportrádió péntek délutáni Hazafutás című műsorának volt vendége Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok úszó, aki beszélt a motivációiról, a rá nehezedő nyomásról, a visszavonulásáról szóló pletykákról és a készülő dokumentumfilmjéről is.

A klasszis úszó és stábja harmadik hete a spanyolországi Tenerifén edzőtáborozik, és bár ezek az edzőtáborok számítanak minden felkészülés legkeményebb részének, ő kifejezetten élvezi ezt az időszakot.

"Már egész jól esik a terhelés. Én nagyon szeretem ezt az időszakot, szeretek edzőtáborba járni. Az edzés, a teremben elvégzett munka nagyjából ugyanolyan, mint otthon. Ami nagyon más, az a pihenés: közel van a szállodánkhoz az uszoda, nem kell takarítani, az edzésen kívül minden időnket a pihenésnek szentelhetjük. Külön élvezem, amikor csak az úszásra tudok koncentrálni. Motivál, amikor látom, hogy egyre jobbak az időim. Most is megvannak a céljaim, és nagyon motivál amikor látom, hogy egyre közelebb kerülök hozzájuk."

Mint elmondta, a tavalyi idény vegyes eredményei nem befolyásolják a felkészülését, az sokkal inkább, hogy az év legfontosabb világversenye, a nagymedencés világbajnokság ezúttal nem nyár végén lesz, hanem májusban, inkább az a fontos, hogy lerövidül a felkészülési időszak.

"Aztán augusztusban Európa-bajnokság, és év végén szeretnék indulni a rövidpályás világbajnokságon is. Azaz nagyon sűrű év elé nézek."

A világbajnokság a legtöbb úszó számára jól ismert Fukuokában lesz, Japánban, ahonnan Hosszú Katinka a nyári olimpiáról vegyes érzésekkel tért haza. A magyar úszósztár elmondta, hogy nagyon szereti a távol-keleti országot, és nagyon sajnálta, hogy a tavalyi olimpián nem lehettek szurkolók a versenyeken.

"Remélem, nem lesz probléma a világbajnokság megtartásával. Szeretném Japánban kijavítani a tokiói olimpia 5. helyét" - jelentette ki a műsorban.

Ha már a tokiói olimpia szóba került, akkor Lantos Gábor műsorvezető (főállásban az Origo sportrovatának vezetője), megkérdezte Hosszú Katinkát, hogy fél év elteltével, hogy csapódtak le benne az ötkarikás játékokon történtek, az, hogy a nagy elvárások ellenére be kellett érnie egy 5. hellyel.

Hosszú Katinka készen áll a 2022-es év kihívásairaForrás: MTI/Illyés Tibor

"Azok az emberek, akik az ötödik hely után kritizáltak - szerencsére azért ők voltak kevesebben - vagy nem gondolták át, vagy tényleg nem értik, hogy a sportban milyen nehéz ott lenni a topon, és, ha nem jön az eredmény, attól a sportoló még ugyanúgy mindent beleadott. Éveken keresztül éreztem ezt a nyomást, hogy én aranyakat nyerjek. Ugyanakkor minden verseny előtt bennem volt, hogy nincs garancia a győzelemre. Ami az elvárásokat, és a rám pakolt nyomást illeti, arra pedig azt tudom mondani, hogy sokat pakolni arra lehet, aki hagyja. Örülök, hogy az ötödik olimpiámon lehettem ott, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örültem volna egy jobb eredménynek. De tisztában vagyok vele, hogy egy ötödik helyet elérni is milyen nehéz. Nekem az a fontos, hogy magammal el tudjak számolni. A rám pakolt nyomást pedig csakis magamnak köszönhetem, hiszen az eredményeimmel én értem el, hogy egy ötödik hely már csalódást jelent sokaknak.

A napokban pillanatok alatt járta be a magyar sajtót, hogy Hosszú Katinka a visszavonulását tervezi. Az úszósztár határozottan cáfolta akkor és most is ezt a hírt, ami annyira azért nem lepte meg.

"Annyira nem lepett meg, amikor megjelent a hír, hiszen sok olyan hír megjelenik rólam, aminek nincs komoly igazságalapja. Inkább az zavart, hogy engem nem kérdeztek meg. Hozzá vagyok szokva, hogy naponta benne vagyok a sajtóban, nem igazán ütik már meg az ingerküszöbömet a hasonló hírek. Ha eljön a visszavonulás pillanata, az az én döntésem lesz.

Az idei év világversenyei mellett még egy nagy pillanat vár Hosszú Katinkára: az életéről szóló dokumentumfilm bemutatása. Az alkotás már a célegyenesben van, mint az úszó elmondta, már a vágás stádiumában, az első verziót ő is csak februárban fogja látni.

"Legfőképpen a sport hozadékáról fog szólni a film. Amikor felkértek, hogy szerepeljek egy ilyen alkotásban, nagyon sokáig hezitáltam, mert a forgatás nagyon sok munkát jelentett, különösen Tokió előtt. Arra gondoltam, hogy amikor én láttam Egerszegi Krisztina dokumentumfilmjét - nem egyszer, hanem 120-szor, kívülről tudtam az egészet -, az számomra rendkívül motiváló volt. Ha pár gyereknek tudnék hasonló motivációt adni, megmutatni, hogy honnan indultam és hova jutottam, akkor nekem valahol felelősségem megcsinálni ezt a filmet.