Társoldalunk:

Örökre hálás lesz Csollány Szilveszternek a sydney-i olimpiai arany kommentátora

2022.01.25. 22:25

Az egész országot sokkolta a hír: koronavírusban 51 éves korában meghalt a magyar olimpiai bajnok tornászunk, Csollány Szilveszter. Méhes Gábor, a Sport Televízió kommentátora a Blikknek mesélt arról, hogy örökre hálás lesz Csollány Szilveszternek azért, hogy részese lehetett a sydney-i csodának, amikor közvetíthette minden idők egyik legerősebb gyűrűgyakorlatát, amivel a magyar tornász a 2000-es olimpián aranyérmet nyert.

„Írják már ki! 9.85! Csollány Szilveszter olimpiai bajnok!" – üvöltötte Méhes Gábor sportriporter 2000. szeptember 24-én, amikor a hétfőn 51 évesen meghalt Csollány Szilveszter a sydney-i olimpia szerenkénti döntőjében megszerezte gyűrűn az olimpiai aranyérmet. Csollány akkor egy országot tett büszkévé, a legendás gyakorlatot közvetítő kommentátor pedig hálás, amiért ennek a felejthetetlen pillanatnak a részese lehetett. 

Ahogy Szilasnak, úgy nekem is, természetesen a magam pályáján, ez egyfajta csúcspont volt. Huszonhat esztendősen, életem első olimpiáján egy magyar aranyérmet közvetíthettem, minden idők egyik legerősebb gyűrűgyakorlatát. Számomra ez egy nagy ajándék volt a sorstól" – mondta Blikknek a Sport Televízió munkatársa.

Méhes Gábor a mai napig jól emlékszik a győztes gyakorlatra, amelyet a tornászlegenda halála után sportrajongók ezrei elevenítettek fel újra.

Azt gondolom, leginkább az a mozdulatsor jellemezte a nagyságát, amikor egy elképesztően stabil kézállásból ereszkedett keresztfüggésbe, olyan eleganciával, hogy az embernek az az érzése támadt, mintha ez lenne a világon a legegyszerűbb, legtermészetesebb feladat. Pedig tudjuk, hogy nem így van – fogalmazott Méhes. – Egy sportújságíró is próbál tanulni azoktól, akiket közvetít, Szilasnak az elszántsága, az alázata, a kitartása volt az, ami különlegessé tette. Végtelenül sajnálom, hogy azért kell most róla beszélnem, huszonegy és fél esztendővel a döntő után, mert már nincs közöttünk" - tette hozzá Méhes Gábor.